Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής διεθνούς διάσκεψης κορυφής για το Ουκρανικό που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να παραμείνουν ενωμένοι και να επιβάλουν την ειρήνη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ρωσική απάντηση στις ειρηνευτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι μία γαλλοβρετανική αποστολή θα μεταβεί στο Κίεβο με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τη συγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον. Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αποστολή «στρατιωτικών δυνάμεων εξασφάλισης» από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, σε κάποια σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι η παρουσία αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και ότι θα μεταβούν στην Ουκρανία μετά την επίτευξη μίας ειρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Επίσης, ανέφερε ότι εύχεται η ανάπτυξη αυτών των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων να γίνει με αμερικανική υποστήριξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και το σενάριο της ανάπτυξής τους χωρίς αμερικανική υποστήριξη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση της εκταμίευσης από την ΕΕ των δανείων που έχει αποφασίσει να παράσχει στην Ουκρανία η G7. Επιπλέον, ευχήθηκε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης στη χώρα η Κίνα και εξέφρασε τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, αναφέροντας: «Ο συστηματικός χαρακτήρας των διώξεων σε βάρος της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, αποτελούν ενέργειες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος διατύπωσε αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητά τους, λέγοντας: «Υπήρξαν παράλληλες συζητήσεις που κατέληξαν σε τρία διαφορετικά ανακοινωθέντα που λένε διαφορετικά πράγματα: ένα αμερικανο-ουκρανικό ανακοινωθέν, ένα αμερικανο-ρωσικό ανακοινωθέν και ένα ρωσικό ανακοινωθέν διαφορετικό από τα προηγούμενα». Σημείωσε ακόμη: «Εμείς επιθυμούμε να υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε βραχυπρόθεσμα την Ουκρανία, προσπαθώντας να αποφύγουμε το ρωσικό σχέδιο που συνίσταται στο να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε».
Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ, να αυξήσει κατά 25% τους δασμούς επί των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ, ελπίζοντας να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση που «από οικονομικής και γεωπολιτικής απόψεως είναι λανθασμένη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ