Μακρόν: Όποιος υποστηρίζει τη Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «συνένοχος»

Στην Κίνα θα ταξιδέψει ο Γάλλος πρόεδρος για πρώτη φορά από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Κίνα μπορεί να παίξει «σημαντικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της στενής της σχέσης με τη Ρωσία.

propoli

Μιλώντας λίγο μετά την προσγείωσή του στο Πεκίνο, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι η διατήρηση του διαλόγου με την Κίνα είναι απαραίτητη και ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στη Μόσχα να έχει αποκλειστικό διάλογο με το Πεκίνο.

«Ακούμε ολοένα και πιο δυνατές φωνές που εκφράζουν μια έντονη ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Δύσης και της Κίνας που με κάποια μορφή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια αναπόφευκτη σπείρα αυξανόμενων εντάσεων» ανέφερε ο Μακρόν.

Παράλληλα προειδοποίησε πως όποιος υποστηρίζει τη Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «συνένοχος».

«Αποφασίσαμε από την αρχή της σύγκρουσης να βοηθήσουμε το θύμα και επίσης έχουμε καταστήσει σαφές ότι οποιοσδήποτε βοηθά τον επιτιθέμενο θα ήταν συνεργός στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επισήμανε.

Ο Γάλλος ηγέτης, πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα από το 2019 και ελπίζει να αντικρούσει κάθε αίσθηση μιας «αναπόφευκτης σπείρας» έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης.

Τόσο ο Μακρόν όσο και η Φον ντερ Λάιεν έχουν πει ότι θέλουν να πείσουν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία ή τουλάχιστον να αποτρέψει το Πεκίνο από το να υποστηρίξει άμεσα τη Μόσχα.

Δείτε επίσης: Μπάιντεν: Επίσκεψη σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία την επόμενη εβδομάδα

Loading