Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει ρότα, θα έχει έναν «αργό θάνατο», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες την πολυαναμενόμενη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, που του ανατέθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν πριν από ένα χρόνο.
Στην έκθεση των περίπου 400 σελίδων, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αναφέρει τα τρέχοντα εμπόδια στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, όπως η έλλειψη δεξιοτήτων σε στρατηγικές τεχνολογίες, οι υψηλές τιμές ενέργειας και τα ρυθμιστικά εμπόδια που είναι δαπανηρά για τις ΜΜΕ στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη ανησυχεί για την επιβράδυνση της ανάπτυξης από τις αρχές αυτού του αιώνα, ανέφερε ο Μ. Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επισήμανε ότι «η ανάπτυξη στην ΕΕ επιβραδύνεται, λόγω μιας ισχνής αύξησης της παραγωγικότητας». Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ η Κίνα πλησιάζει ραγδαία».
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δεν μάσησε τα λόγια του όταν ρωτήθηκε για τη σημασία των «ριζικών αλλαγών» στην ΕΕ: «Είτε κάνουμε αυτό που χρειάζεται, είτε θα έχουμε αργό θάνατο» απάντησε, τονίζοντας ότι «σε κατά κεφαλήν βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί σχεδόν διπλάσια στις ΗΠΑ από ό,τι στην ΕΕ από το 2000». Επίσης, προειδοποίησε ότι «μέχρι το 2040, το εργατικό δυναμικό προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους κάθε χρόνο».
Η ανάγκη της Ευρώπης να γίνει πιο παραγωγική είναι «υπαρξιακή», τόνισε ο Μ. Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ θα αναγκαστεί να περιορίσει τις φιλοδοξίες της, καθώς «δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο».
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρεις σημαντικές προκλήσεις: η ανάγκη επιτάχυνσης της καινοτομίας, η μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας και η ασφάλεια μέσω της μείωσης των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες.
Ο Μ. Ντράγκι προτείνει μια «νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη» που θα περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς, τις βιομηχανικές πολιτικές και τις πολιτικές ανταγωνισμού και εμπορίου, καθώς και τη χρηματοδότηση των κύριων τομέων δράσης.
Όσον αφορά την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις «τεράστιες επενδυτικές ανάγκες», ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, πολύ υψηλότερο από το Σχέδιο Μάρσαλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει να εκδίδει κοινά χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση, τονίζοντας ότι πολλές συστάσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στους προσανατολισμούς της νέας Επιτροπής για την επόμενη πενταετία.