Το δυστοπικό λόκνταουν με τα δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκε στη Σαγκάη έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή λόγω των σκληρών εικόνων και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδίκτυο – Τι πραγματικά ισχυεί και τι όχι, εξηγεί στην politic.gr ο Γιώργος Κιούσης, Έλληνας καθηγητής που μένει έδω και έξι χρόνια στη Σαγκάη
Συνέντευξη: Βαλάντου Γιαννακούδη
Τη στιγμή που πολλές χώρες ανά το κόσμο προχωρούν σε άρση των μέτρων κατά της διασπόρας της COVID-19, η Κίνα αντιμετωπίζει μία νέα έξαρση κρουσμάτων που σπέρνει τον πανικό και εκτός των συνόρων της. Ο λόγος, είναι πως τα μέτρα καταστολής που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση στη Σαγκάη είναι ιδιαίτερως σκληρά και πρωτοφανή, σε σχέση με όσα έχουν λοκνταουν έχουν συμβεί μέχρι σήμερα.
Την εικόνα που επικρατεί στη οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας της τελευταίες περίπου τρεις εβδομάδες, μας δίνει ο κ. Κιούσης εξηγώντας μας παράλληλα τα όσα -για εμάς- «ακατανόητα» διαβάζουμε και παρακολουθούμε στο διαδίκτυο αλλά και στα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Ξεκινώντας την ιστορία από την αρχή, ο κ. Κιούσης μας πληροφορεί πως στους πολίτες της Σαγκάης δόθηκαν τέσσερις μέρες χρονικό περιθώριο πριν την έναρξη του λόκνταουν για να προετοιμαστούν καταλλήλως.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
Δομές καραντίνας – Ποια διαδικασία ακολουθείται
Ως δεδομένο πλεόν στην Σαγκάη, είναι πως σχεδόν κάθε μέρα γίνονται PCR τεστ. Από εκεί και πέρα, όπως μας εξηγεί ο έλληνας καθηγητής, άμα κάποιος βγει θετικός στην COVID-19, δύο είναι τα τινά. Είτε αν έχει βαριά συμπτώματα, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είτε άμα έχει ελαφρά συμπτώματα, υποχρεώνεται να μεταφερθεί σε κεντρικές εγκαταστάσεις πραγματοποιώντας εκεί την καραντίνα του.
Ερωτώμενος σχετικά με τη διαδικάσία PCR αναφέρει πως «αν στο κτίριο υπάρχει έστω και ένα θετικό κρούσμα, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να κατέβει κάτω. Αντ΄αυτού έρχονται έξω από την πόρτα σου και ίσα ίσα που την ανοίγεις για να πραγματοποιηθεί η λήψη δείγματος για τεστ. Άμα δεν υπάρχει στο κτίριο κάποιο κρούσμα, τότε μέσω μηνύματος μας ειδοποιούν για την ώρα του ραντεβού προκειμένου να κατεβούμε από το σπίτι, σε ένα κοντινό σημείο πλησίον της πολυκατοικίας, να μπούμε σε μια σειρά και ένας ένας να υποβληθεί σε τεστ», περιγράφει στην Politic ο κ. Κιούσης.
Σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις, όπου «σε έμας που έχουμε παράθυρα στα σπίτια μας, μας καλούνε να μην τα έχουμε ανοιχτά για ώρες, παρακινώντας μας να τα ανοίγουμε για δέκα λεπτά, καθώς πιστεύεται πως με την αναπνοή μολύνεται ο αέρας», σημειώνει ο ίδιος.
Η εμπειρία ενός φίλου του
Μάλιστα, ένας φίλος του κ. Κιούση νόσησε πρόσφατα και έπρεπε να απομακρυνθεί από το σπίτι του και να μεταφερθεί, σύμφωνα με τους αρμόδιους σε ειδικό χώρο. Με ελάχιστα προσωπικά του αντικείμενα επιβιβάστηκε στο ειδικό πούλμα που ήρθε να τον παραλάβει. Αξίζει να τονιστεί πως ο κ. Κιούσης χαρακτηρίζει τον φίλο του ιδιαιτέρως τυχερό καθώς δεν μεταφέρθηκε σε κάποια κεντρική δομή καραντίνας, αλλά σε ξενοδοχείο. Εκεί είχε τη δυνατότητα να μοιράζεται ένα δωμάτιο με δύο ακόμη άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή έχει μεταφερθεί σε μονόκλινο.
Υπάρχει διαχωρισμός γονέα και παιδιού;
«Αρχικά, γινόταν κάποιος διαχωρισμός σε περίπτωση που βρισκόντουσαν τα παιδιά θετικά. Πλέον ευτυχώς, αυτό δε συμβαίνει και τα παιδιά συνοδεύονται από κάποιον γονέα, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση που κολλήσει από το παιδί του», δηλώνει ο κ. Κιούσης.
Το πρόβλημα με τη τροφοδοσία – «Το γνωρίζαμε από πριν πως θα γίνει ένα μπάχαλο»
Για ελλείψεις τροφίμων κάνει λόγο ο κ. Κιούσης τονίζοντας, πως η κατάσταση διαφοροποιείται ανά περιοχή, καθώς σε κάποια μέρη οι κάτοικοι χαίρουν αφθονίας τροφίμων και ευκολίας στην διαδικασία παραγγελίας, ενώ σε άλλα σημεία, οι πολίτες μπορεί να στερούνται ακόμη κι τα βασικά αγαθά.
Πώς τροφοδοτούνται τα σπίτια;
«Η διαδικασία έχει ως εξής. Επικοινωνούμε όλοι οι γείτονες μεταξύ μας μέσω κινητών και πραγματοποιούμε μια μαζική παραγγελία την οποία δίνουμε στον φύλακα του κτιρίου και ο διανομέας αναλαμβάνει την παράδοση στην πολυκατοικία», περιγράφει ο καθηγητής.
Ακόμη, η κυβέρνηση επιχειρεί να διανέμει τρόφιμα σε όλους τους κατοίκους της Σαγκάης μια φορά την εβδομάδα. Βεβαια, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί σε μια πόλη 26 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Το γνωρίζαμε από πριν πως θα γίνει ένα μπάχαλο. Αυτή τη στιγμή είναι ένας χάος, διότι δε ξέρεις ποιον να πρωτοεξυπηρετήσεις. Τα τρόφιμα δε φτάνουν, είναι λίγα και έτσι όπως γίνεται η διανομή πολλές φορές είναι χαλασμένα. Ο καθένας, στην ουσία, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους γείτονές του και σε δεύτερο χρόνο προσπαθεί να συνδεθεί σε κάποια εφαρμογή ντελίβερι».
Ποιες διαφορές έχει το συγκεκριμένο λόκνταουν από προηγούμενα;
«Είναι πρωτοφανές για την Κίνα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ως τώρα, η Κίνα ήταν υπερήφανη για την πολιτική μηδενικής ανοχής στα κρούσματα που ακολουθούσε, και η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη στρατηγική είχε δουλέψει. Αλλά δυστυχώς, η παραλλαγή Ο2 (ΒΑ.2) τώρα ξέφυγε από τον έλεγχο τους και αδυνατούν να το παραδεχτούν. Είναι θέμα νοοτροπίας και «εγωισμού». Μάλιστα, προκειμένου να αποδείξουν στον έξω κόσμο, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν, προβαίνουν σε αυτές τις ακρότητες», υπογραμμίζει ο κ. Κιούσης.
«Σε προηγούμενες καραντίνες, τα θετικά κρούσματα παρέμεναν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δεν είχαν διαμορφωθεί οι ειδικές εγκαταστάσεις για απομόνωση, όπως τώρα».
Ο ίδιος εξηγώντας τη στάση της Κίνας στο ζήτημα, αναφέρει πως η χώρα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει μέθοδο και να ακολουθήσει τα παραδείγματα δυτικών χωρών (περί άρσης μέτρων), αφήνοντας κατ’ επέκταση πίσω της την πολιτική μηδενικής ανοχής. Οι Κινέζοι, με τη σειρά τους και όχι η ηγεσία, προσλαμβάνουν τον κορωνοϊό ως ένα δεδομένο με το οποίο πρέπει πλεόν να μάθουν να ζουν.
Οι ειδήσεις των ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα;
Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας στη Σαγκάη σχολιάζει και το ζήτημα της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ, λέγοντας πως η κρατική τηλεόραση αποκρύπτει πληροφορίες και διαδιδεί την θετική πλευρά της κυβέρνησης, προβάλλοντας για παράδειγμα «καλές» εικόνες από τις εγκατάστασεις, και κρύβοντας, όπως αναφέρει ο ίδιος, θανάτους από κορωνοϊό.
«Τα κινεζικά ΜΜΕ ανέκαθεν έκρυβαν πράγματα. Θέλουν πάντα να προωθούν τα θετικά και καλά προς τα έξω και ποτέ τα αρνητικά και δυσάρεστα.
Τώρα, όσον αφορά τα δυτικά ΜΜΕ, πιστευώ πως σε κάποιες περιπτώσεις υπερβάλλουν εαυτόν και προβάλλουν τις καταστάσεις περισσότερο τρομακτικές απ’ ότι είναι, όπως για παράδειγμα τα σκυλιά – ρομπότ. Βέβαια, είναι και θέμα κουλτούρας και είναι λογικό να τους κάνουν εντύπωση κάποια πράγματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως συμφωνούμε με όλα όσα βλέπουμε».
Για το σενάριο ύπαρξης νέας παραλλαγής της COVID-19 που δήθεν προσπαθεί να κρύψει η Κίνα έκανε λόγο ο κ. Κιούσης σημειώνοντας πως είναι υπερβολικό ενώ παράλληλα τόνισε πως τέτοιου είδους σενάρια και θεωρίες διαδίδονται μόνο στο εξωτερικό και όχι εντός Κίνας.
Ρομπότ – σκυλιά
Εικόνες με ρομπότ σκυλιά στους δρόμους της Σαγκάης είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας μια αίσθηση αγωνίας και φόβου στο παγκόσμιο κοινό. Ωστόσο, ο κ. Κιούσης μας δίνει μια άλλη εκδοχή.
«Μας κάνει τρομερή εντύπωση που τα ΜΜΕ προβάλλουν τα ρομπότ στους δρόμους ως κάτι ανησυχητικό».
Συνεχίζοντας τη σκέψη του, μας εξηγεί πως η ρομποτική έχει αναπτυχθεί τρομέρα στη Κίνα τα τελευταία χρόνια και τα ρομποτ- σκυλιά χρησιμοποιούνται για μετάδοση ηχητικών μηνυμάτων και διαφημίσεων, για παράδειγμα σε ένα εμπορικό κέντρο.
Για τις δαγκάνες που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στα βίντεο που κυκλοφορούν, μας είπε πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα παραδοσιακό μέσο καταστολής. Η χρήση του εν λόγω όπλου, όπως μας εξηγεί ο κ. Κιούσης, συμβαίνει είτε όταν έχουν βγει θετικοί και αρνούνται να πάνε στις εγκατάστασεις καραντίνας είτε όταν ενώ είναι αρνητικοί, επιθυμούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, γεγονός που επίσης απαγορεύεται. Ωστόσο, αυτό δε μπορεί να συμβεί με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις εντάσεις με τους αστυνομικούς.
Τα περιστατικά εντάσεων πολιτών και Αρχών, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται όσο περνάνε οι μέρες και γίνονται γενικά αρκετοί καβγάδες.
Σκέψεις για μετανάστευση… στον ορίζοντα
«Πολλοί ξένοι έχουν απαυδήσει εδώ και αρκετό καιρό με την πολιτική της μηδενικής ανοχής. Αρκετοί συμπατριώτες μας έχουν μείνει από το 2020 στην Κίνα και δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει πρώτον καθώς τα εισιτήρια είναι αρκετά ακριβά και δεύτερον διότι για να επιστρέψει κάποιος στην Κίνα, πρέπει υποχρεωτικά να μπει για τρεις εβδομάδες καραντίνα σε κάποιο ξενοδοχείο με δικά του έξοδα.
«Πολλοί ξένοι έχουν διάθεση να σηκωθούν να φύγουν από την Κίνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Τέλος, ο κ. Κιούσης, θέλησε να προβεί σε ειδική αναφορά στον Έλληνα πρόξενο στη Σαγκάη, Βασίλειο Κονιάκο, επαινώντας τον ως προς το ενδιαφέρον που δείχνει στην ομογένεια σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουν.
Δείτε επίσης: Μαρτυρία από Σαγκάη: «Βρισκόμαστε τώρα σε μία χώρα με μηδενική ανοχή στην Covid – Είναι σαν κόλαση»
- Βαρθολομαίος: Καταδίκη της φονικής επίθεσης στο Μαγδεμβούργο ως ασύμβατη με κάθε έννοια ανθρωπιάς
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Το πέναλτι του Πεντρόσο ανατρέπει τη Νέα Φιλαδέλφεια (vid)
- Συνάντηση Φάμελλου με Μυλόπουλο: Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για αναβάθμιση των θεμάτων Αυτοδιοίκησης
- Εργκίν Αταμάν: «Ελπίζω ότι σε 1-2 μέρες θα έχουμε νέο σέντερ στον Παναθηναϊκό»
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Θρίαμβος των πρασίνων απέναντι σε αποδεκατισμένο αντίπαλο