«Ματωμένο φεγγάρι»: Μοναδικές εικόνες από την ολική έκλειψη της Σελήνης

«Ματωμένο φεγγάρι»: Μοναδικές εικόνες από την ολική έκλειψη της Σελήνης

Το μοναδικό θέαμα του «Ματωμένου Φεγγαριού» έφερε η διέλευση της Γης μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης- μπλοκάροντας το ηλιακό φως και ρίχνοντας σκιά στη σεληνιακή επιφάνεια.

Οι εικόνες από την ανατολή της πανσελήνου του Μαΐου στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο είναι εντυπωσιακές, όπως και από άλλα μέρη του κόσμου – ενώ βίντεο ανήρτησε και η NASA.

Σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η οποία απαιτεί πιστοποιημένα γυαλιά, η έκλειψη της σελήνης είναι ένα ασφαλές γεγονός. Επίσης, σε αντίθεση με μια ηλιακή έκλειψη, η φάση ολικότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από λίγα μόνο λεπτά.

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι περνά ακριβώς πίσω από την Γη στη σκιά της. Δεδομένου ότι η Γη και η Σελήνη έχουν ελαφρώς κεκλιμένες τροχιές μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει γενικά μερικές φορές το χρόνο, όταν οι κλίσεις της τροχιάς ευθυγραμμίζονται. Ανάλογα με τον τρόπο που συμβαίνει αυτό, σημειώνεται μερική, ολική ή δακτυλιοειδής έκλειψη.

Κατά την δακτυλιοειδή έκλειψη ο κώνος της σκιάς της σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης. Αυτό το είδος έκλειψης είναι μερικές φορές δύσκολο να το δούμε, καθώς το φεγγάρι θα γίνει μόνο ελαφρώς πιο σκούρο.

Πότε θα συμβεί ξανά 

Μετά από μια δακτυλιοειδή έκλειψη στις 25 Μαρτίου 2024 και μια μερική έκλειψη στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, η επόμενη ολική έκλειψη θα συμβεί στις 14 Μαρτίου 2025. Η ολική φάση θα είναι ορατή από τμήματα της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της Αυστραλίας και του Ινδικού Ωκεανού, ενώ η μερική φάση θα είναι ορατή από τμήματα της Αφρικής, της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Δείτε επίσης: Πρίντεζης: «Το επόμενο βήμα είναι να ηρεμήσω για δύο χρόνια» (vid)

Loading

Play