Στο πλευρό των διαδηλωτών στις ΗΠΑ βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές θέλοντας να δείξουν και αυτοί με τη σειρά τους τη συμπαράσταση και τον θυμό τους κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων.
Μπορεί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό ο οποίος εξακολουθεί να «χτυπά» την Αμερική, όμως στέκονται δίπλα στους διαδηλωτές που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας και του κοινωνικού ρατσισμού που βιώνουν οι μαύροι πολίτες της Αμερικής. Γιατροί και νοσηλευτές βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης φορώντας μάσκες προστασίας και στολές εκφράζοντας έτσι την υποστήριξη τους. Η Μπίλι Τζιν, νοσηλεύτρια στο επάγγελμα δήλωσε ότι μπορεί να «είμαι μια επαγγελματίας υγείας που μάχεται κατά του κορωνοϊού, όμως μάχομαι και με τον ιό του ρατσισμού».
«Τώρα αυτοί είναι οι ήρωες»
Η γιατρός Νταμιλόλα Ιντόγου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι διαδηλωτές που καταγγέλουν αυτά το προβλήματα, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε βράδυ, που κινδυνεύουν να συλληφθούν και να κακοποιηθούν από την αστυνομία, αυτοί είναι οι ήρωες τώρα». Οι άνθρωποι οι οποίοι εδώ και μήνες λαμβάνουν τα χειροκροτήματα των πολιτών για την προσπάθεια τους να κρατήσουν ζωντανούς τους αρρώστους από τον νέο ιό, θέλουν τα χειροκροτήματα και η συμπαράσταση να στραφούν αλλού.
Ανισότητα κατά των μαύρων και στα νοσοκομεία
Οι καταγγελίες για ανισότητα και ρατσισμό στα νοσοκομεία έχουν βγει στην επιφάνεια καθώς το 22,9% που πέθαναν από τον κορωνοϊό ήταν Αφροαμερικανοί, την ώρα που οι μαύροι αποτελούν το 13,4% του πληθυσμού της Αμερικής. Πολλά νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι δέχονται ιδιωτική χρηματοδότηση, αρνούνται να παρέχουν φροντίδα σε ανασφάλιστους ή με ελλιπή ασφάλεια ενώ το ποσοστό θανάτου στους Αφροαμερικανούς είναι διπλάσιο από αυτό των λευκών (38 έναντι 19 ανά 100.000 ετησίως)