Μεγάλη διεθνής επιχείρηση της Ιντερπόλ, διασώθηκαν 500 θύματα διακίνησης ανθρώπων, συλλήψεις 195 υπόπτων

Μεγάλη διεθνής επιχείρηση της Ιντερπόλ, διασώθηκαν 500 θύματα διακίνησης ανθρώπων, συλλήψεις 195 υπόπτων

Με τη συμμετοχή 24 χωρών παγκοσμίως, η Ιντερπόλ έφερε εις πέρας επιτυχώς μια διεθνή επιχείρηση, συλλαμβάνοντας περίπου 200 υπόπτους, με την κατηγορία της εμπορίας και της διακίνησης ανθρώπων.

Περίπου 500 θύματα διασώθηκαν χάρη στη μεγάλη αυτή “οικουμενική” επιχείρηση, ενώ η Ιντερπόλ ανακοίνωσε οτι ανάμεσα στα θύματα του εγκληματικού δικτύου που εξαρθρώθηκε ήταν και παιδιά.

Στην επιχείρηση που επονομάστηκε «Weka» (σημαίνει στα σουαχίλι «Σταματήστε») πήραν μέρος οι αστυνομικές υπηρεσίες 24 χωρών, κυρίως στην Αφρική και την Ευρώπη, όπως της Κένυας, του Σουδάν, του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Ισπανίας και της Βραζιλίας.

Οι έρευνες και η ανταλλαγή πληροφοριών έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού οδήγησαν στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων.

Συνολικά 195 ύποπτοι συνελήφθησαν, στο διάστημα από 28 Μαρτίου μέχρι 2 Απριλίου, σε μια περίοδο που οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η πανδημία αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες εντοπισμού των διακινητών, ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από τους 195 συλληφθέντες, οι 88 είναι κατηγορούμενοι για αδικήματα που σχετίζονται με εμπορία ανθρώπων. Οι υπόλοιποι είναι ύποπτοι κυρίως για διακίνηση μεταναστών, κλοπές και πλαστογραφία εγγράφων.

Το ένα από τα θύματα ήταν μια 15χρονη Κονγκολέζα, που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τους διακινητές ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα της Αφρικής για να γλιτώσει από έναν εξαναγκαστικό γάμο, τόνισε η Ιντερπόλ, που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας.

Μια από πιο σημαντικές επιχειρήσεις έλαβε χώρα στο Σουδάν, όπου διασώθηκαν περίπου 100 θύματα από τα νύχια 20 διακινητών, κάποιοι εκ των οποίων εκμεταλλεύονταν παιδιά, αφού τα εξανάγκαζε να εργάζονται σε εργοστάσια πλαστικών.

Επίσης, στην Κένυα βρέθηκε και διασώθηκε ένα κοριτσάκι 10 ετών που δούλευε σαν σκλάβα σε ένα σπίτι, τη στιγμή που στην Ουγκάντα χειροπέδες μπήκαν σε τρεις υπόπτους που διακινούσαν νεαρά κορίτσια.

Στη Νότια Αφρική συνελήφθησαν πέντε Κινέζοι και απελευθερώθηκαν 17 πολίτες του Μαλάουι, που αναγκάζονταν να δουλεύουν επί 15 ώρες καθημερινά, χωρίς φαγητό και διάλειμμα, ενώ κοιμούνταν στο πάτωμα του εργοστασίου.

Όσο για κάποια άλλα θύματα, ήταν εργάτες από τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία που πήγαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να δουλέψουν σε οικοδομές, αλλά τους αφού πρώτα κατάσχεσαν τα διαβατήριά τους δεν τους πλήρωσαν ποτέ.

Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ ανέφερε ότι πολλά θύματα απλώς δεν μπορούν να ξεφύγουν μόνα τους από τη φρικτή και επώδυνη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν, δηλώνοντας «Για αυτόν τον λόγο η δουλειά της Ιντερπόλ δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε χώρες να ξεδιαλύνουν ευαίσθητες και περίπλοκες υποθέσεις, κάτι που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περισσότερες συλλήψεις τους επόμενους μήνες».

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη εκτιμάται οτι είναι θύματα εξαναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική οργάνωση Walk Free Foundation.

Δείτε επίσης: Γιβραλτάρ – Κορονοϊός: Εμβολιασμένο σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play