Μέλλον στο διάστημα: Η Ελλάδα στο δρόμο από το brain drain στο brain gain

Το Εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων προσφέρει στους νέους επιστήμονες την ευκαιρία να εργαστούν για την κατασκευή και λειτουργία δορυφορικών συστημάτων στην Ελλάδα, διατηρώντας έτσι την επαφή με την οικογένεια και τους οικείους τους. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Πώς καταφέραμε να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain; Η δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστημάτος διαστημικής τεχνολογίας είναι ο στόχος μας, συγκεντρώνοντας εταιρείες, ερευνητές και εργαζομένους από όλο τον κόσμο. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι οι εργασίες θα γίνουν στην Ελλάδα, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Επιστήμονες με ποικιλία ειδικοτήτων, όπως οικονομολόγοι και μηχανικοί διαστημικής, που έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Μαρία Καταφυγιώτη, Contracts Officer στην Open Cosmos, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που μπορώ να αξιοποιήσω την εμπειρία μου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), συμμετέχοντας ενεργά στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την πατρίδα μου». Η Open Cosmos, κορυφαία επιχείρηση διαστημικής τεχνολογίας, έχει αναλάβει την κατασκευή 7 ελληνικών μικροδορυφόρων παρατήρησης γης, που θα υλοποιηθούν εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

Νίκος Κουγιώνης, Mechanical Engineer, αναφέρει: «Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με την αεροδιαστημική. Επέστρεψα στην Ελλάδα μόλις έμαθα για το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, και τώρα βοηθάω τη χώρα μου να δημιουργήσει μια βιομηχανία που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όσους αγαπούν το διάστημα».

Ο Νίκος Στυλιανού, Electronics Engineer, δήλωσε: «Η θέση στην Open Cosmos συνδυάζει το πάθος μου για την τεχνολογία και την καινοτομία στο διάστημα. Επέστρεψα στην Ελλάδα για να συμβάλλω στην ανάπτυξη του κλάδου».

Η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητολόγος, επεσήμανε: «Η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος είναι καθοριστική για την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε ενεργά στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα». Η Ελλάδα έχει ενεργοποιηθεί στο πεδίο του Διαστήματος από το 2019, ιδρύοντας το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και αυξάνοντας την εθνική επένδυση σε Διαστημικές Τεχνολογίες.

Ο Βασίλης Χαλουλάκος, επικεφαλής της ICEYE στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο, επιστρέφει μετά από χρόνια στο εξωτερικό. «Με την επιστροφή μου, φέρνω εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς», δήλωσε. Η ICEYE ανακοίνωσε πρόσφατα σύμβαση με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό για το «Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα – Άξονας 1.2».

©

Loading