Μέση Ανατολή: Μειώνονται οι ελπίδες για εκεχειρία – Το Ισραήλ έδωσε νέες εντολές για εκκενώσεις

Το Ισραήλ έδωσε νέες εντολές για εκκένωση στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που δεν έχουν φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες στην Αίγυπτο για εκεχειρία της Χαμάς και του Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για την περιοχή Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας αργά την Κυριακή (25/8), αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να φύγουν, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του σκοπεύουν να δράσουν κατά της Χαμάς και άλλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ έχει εκδώσει αρκετές εντολές εκκένωσης σε διάφορες περιοχές της Γάζας, τις περισσότερες από την έναρξη του πολέμου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των Παλαιστινίων, του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς μειώνονται ολοένα και περισσότερο οι ανθρωπιστικές ζώνες και δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές για τους κατοίκους.

Οι νέες εντολές εκκένωσης ανάγκασαν πολλές οικογένειες και ασθενείς να εγκαταλείψουν το Νοσοκομείο Αλ-Άκσα, το κύριο ιατρικό κέντρο στη Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο, καθώς φοβούνται για νέους βομβαρδισμούς.

Το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στην περιοχή που καλύπτεται από την εντολή εκκένωσης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφεραν σε δήλωσή τους στο X το βράδυ της Κυριακής ότι μια έκρηξη περίπου 250 μέτρα από το Νοσοκομείο Αλ-Άκσα, το οποίο υποστηρίζεται από την οργάνωση, προκάλεσε πανικό.

«Ως αποτέλεσμα, οι MSF εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν προσωρινά την παροχή φροντίδας σε τραυματίες, ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν τις σωτήριες θεραπείες», ανέφερε η οργάνωση.

Από τους περίπου 650 ασθενείς, μόνο 100 παραμένουν στο νοσοκομείο, με επτά από αυτούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους ένοπλους στην περιοχή της Χαν Γιούνις και στα περίχωρα της Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ τις τελευταίες 24 ώρες και εντόπισε μεγάλες ποσότητες όπλων.

Διπλωματικό αδιέξοδο

Η κλιμάκωση της κατάστασης έρχεται και παράλληλα δεν υπάρχουν πια πολλές ελπίδες για ένα τέλος στον πόλεμο, καθώς η διπλωματία από μεσολαβητές, όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κλείσει το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τους ηγέτες των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν κατηγορίες για την έλλειψη συμφωνίας.

Ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ συμφώνησαν στους διάφορους συμβιβασμούς που παρουσίασαν οι μεσολαβητές κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο την Κυριακή, σύμφωνα με δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Το νέο “ναυάγιο” στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες ρουκέτες και μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες Ισραήλ και Χεζμπολάχ αντάλλαξαν μηνύματα για να ξεκαθαρίσουν ότι δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση. Πάντως ο Χασάν Νασράλα δηλώνει δημοσίως ότι το οπλοστάσιό της Χεζμπολάχ είναι ακόμη γεμάτο και ότι διατηρεί το δικαίωμα περαιτέρω πληγμάτων ως απάντηση στη δολοφονία του διοικητή Φουάντ Σουκρ.

«Αν το αποτέλεσμα των επιχειρήσεών μας κριθεί ανεπαρκές, τότε διατηρούμε το δικαίωμα να χτυπήσουμε ξανά στο μέλλον», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ωστόσο, ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές», λέγοντας ότι διεξήχθησαν με πνεύμα από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί «μια τελική και εφαρμόσιμη συμφωνία».

Στην Ουάσιγκτον εκτιμάται ότι μόνο με μια επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών θα αποτραπεί η αναμενόμενη απάντηση του Ιράν και θα αποφευχθεί μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Osama Hamdan, δήλωσε ότι η οργάνωση απέρριψε νέες προϋποθέσεις που έθεσε το Ισραήλ κατά τις συνομιλίες, στις οποίες η Χαμάς δεν συμμετείχε, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές δηλώσεις για μια επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ήταν ψευδείς και εξυπηρετούσαν προεκλογικούς σκοπούς.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν αυξανόμενες διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ για τη βοήθεια προς το Ισραήλ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 40.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Η πυκνοκατοικημένη περιοχή έχει καταστραφεί και οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της έχουν εκτοπιστεί πολλαπλές φορές και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ενώ περισσότεροι από 250 άτομα έχουν ληφθεί όμηροι.

Δείτε επίσης: Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα φτάνει το 79% του μέσου όρου ευημερίας της Ε.Ε. – Απαντήσεις σε παραπληροφόρηση

Loading