Μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, εστιάζοντας κυρίως στην καταπολέμηση των «συμμοριών διακινητών» και στην αύξηση των απελάσεων.

Κάθε ημέρα, μετανάστες και αιτούντες άσυλο φτάνουν στις ακτές της Βρετανίας μέσω της Μάγχης. Από τις 5 Ιουλίου, ημερομηνία ανάληψης εξουσίας από την νέα κυβέρνηση των Εργατικών, έχουν φτάσει περισσότερα από 5.700 άτομα χρησιμοποιώντας αυτή τη θαλάσσια διαδρομή.

«Έχουμε πάρει ισχυρά και σαφή μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας και να διασφαλίσουμε την τήρηση των κανονισμών», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ.

Η παράνομη μετανάστευση υπήρξε κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, οι οποίες οδήγησαν στην επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία μετά από 14 χρόνια.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ήταν η ακύρωση του σχεδίου Ρουάντα, που είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπε την απέλαση παράτυπων μεταναστών στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα.

Ο Στάρμερ έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης «με ανθρωπιά», ενώ παράλληλα επιθυμεί να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων, που εισέρχονται στη Βρετανία.

Με αυτόν τον στόχο, το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε τα μέτρα που θα εφαρμόσει, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των διακινητών.

«Έως και 100 νέοι πράκτορες (…) θα προσληφθούν στην Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας (NCA)», για να αντιμετωπίσουν τις «συμμορίες» διακινητών και να περιορίσουν τους επικίνδυνους διάπλους (σ.σ. της Μάγχης) με πλοιάρια, ανέφερε η Κούπερ.

Η υπουργός επεσήμανε επίσης την πρόθεσή της να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων. «Προσωπικό θα αποσπαστεί για να ενισχύσει τον αριθμό των απελάσεων αιτούντων άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι απελάσεις έχουν «μειωθεί κατά 40% από το 2010».

Ο στόχος της Κούπερ είναι, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ο αριθμός των απελάσεων να φτάσει στα επίπεδα του 2018.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών θα στραφεί και κατά των εργοδοτών που προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες, επιβάλλοντάς τους πρόστιμα και ποινές όπως το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους ή ακόμη και ποινικές διώξεις.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης είναι για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια το πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους Βρετανούς ψηφοφόρους, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στις αρχές Αυγούστου σε πολλές πόλεις της Αγγλίας, έπειτα από τον φόνο τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ.

Οι ταραξίες επιτέθηκαν κυρίως σε ξενοδοχεία όπου διέμεναν αιτούντες άσυλο, καθώς και σε καταστήματα που ανήκαν σε μετανάστες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EPA/MOHAMMED BADRA)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading