Μεξικό: Συλλήψεις 9 αστυνομικών για την υπόθεση των εξαφανισθέντων φοιτητών της Αγιοτσινάπα

Μεξικό: Συλλήψεις 9 αστυνομικών για την υπόθεση των εξαφανισθέντων φοιτητών της Αγιοτσινάπα

Συνολικά εννιά αστυνομικοί τέθηκαν υπό κράτηση στην πολιτεία Γκερέρο, στο νότιο Μεξικό, καθώς φέρονται να ενέχονται στην εξαφάνιση, το 2014, των 43 φοιτητών σχολής της Αγιοτσινάπα, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι τοπικές αρχές

Πρόκειται για επτά μέλη της πολιτειακής αστυνομίας της Γκερέρο και δύο μέλη της αστυνομίας της πόλης Ιγουάλα, όπου έγιναν οι εξαφανίσεις, διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η πολιτειακή γραμματεία δημόσιας ασφάλειας.

Δεν εξηγείται ωστόσο στην ανακοίνωση τι προσάπτεται στους αστυνομικούς που συνελήφθησαν.

Οι 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιγουάλα, όπου είχαν πάει για να «επιτάξουν» λεωφορεία προκειμένου να τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα ώστε να συμμετάσχουν σε μαζική κινητοποίηση.

Σύμφωνα με την αρχική επίσημη έρευνα, που διενεργήθηκε επί των ημερών του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νέτο (2012-2018), οι νέοι συνελήφθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που είχαν συνεργασία με το καρτέλ των ναρκωτικών Guerreros Unidos («Ενωμένοι Πολεμιστές»), κατόπιν τουφεκίστηκαν και τα πτώματά τους απανθρακώθηκαν, για λόγους που παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστοι – οι δολοφόνοι φέρονται να θεώρησαν πως τα θύματά τους ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Οι οικογένειες των νέων απορρίπτουν την επίσημη εκδοχή.

Μόλις τρία λείψανα έχουν αναγνωριστεί ως σήμερα

Το πόρισμα της «Επιτροπής Αλήθειας για την Αγιοτσινάπα», που ιδρύθηκε με απόφαση του σημερινού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προκειμένου να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση, ανέφερε τον Αύγουστο του 2022 πως μεξικανοί στρατιωτικοί ενέχονταν στο έγκλημα, μια από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Μεξικού, όπου καταμετρώνται επισήμως 100.000 εξαφανισμένοι.

Μεξικανικό δικαστήριο εξέδωσε τον Αύγουστο του 2022 83 εντάλματα σύλληψης, ενώ οι αρχές του Μεξικού ζητούν από το Ισραήλ την έκδοση του Τομάς Σερόν, άλλοτε επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών για ποινικές υποθέσεις, ο οποίος κατηγορείται πως φαλκίδευσε αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση των 43.

Δείτε επίσης: Μεξικό: Έκρηξη σε παράνομη βιοτεχνία πυροτεχνημάτων – Επτά νεκροί

Loading

Play