Ένοπλες οργανώσεις στην πολιτεία Τσιν της Μιανμάρ που αντιδρούν στη στρατιωτική δικτατορία που εγκαθιδρύθηκε το 2021, έθεσαν τη Δευτέρα υπό τον έλεγχό τους δύο στρατόπεδα στα σύνορα με το ινδικό κρατίδιο Μιζοράμ και επιχειρούν να ελέγξουν συνολικά τα σύνορα με την Ινδία.
«Συνεχίζουμε τις επιθέσεις μας στο βόρειο τμήμα της πολιτείας», δήλωσε ο Κιάου Νάινγκ, εκπρόσωπος του «Εθνικού Δημοκρατικού Συμμαχικού Στρατού» της Μιανμάρ, ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις.
Μετά τις συγκρούσεις στις δυτικές πολιτείες Ραχίν και Τσιν, χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν προς το Μιζοράμ, ενώ 43 στρατιώτες της Μιανμάρ παραδόθηκαν στην ινδική αστυνομία και αναμένουν την ινδική απόφαση για το εάν θα τους επιτραπεί να παραμείνουν ή θα απελαθούν.
Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της Οργάνωσης Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας Τσιν, Σούι Χαρ, αυτοί οι στρατιώτες είχαν εμπλακεί σε ωμότητες εναντίον αμάχων. Ο ίδιος είπε ότι η τακτική της οργάνωσης είναι να προχωρήσουν «από τα χωριά στην πόλη και την πρωτεύουσα» για την ανατροπή της χούντας.
Στην πολιτεία Τσιν έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα του 2021, με χιλιάδες κατοίκους να παίρνουν τα όπλα και πολλούς από αυτούς να εκπαιδεύονται από το Εθνικό Μέτωπο Τσιν.
Οι ένοπλοι του Μετώπου έχουν τη βοήθεια κατοίκων του Μιζοράμ, εν μέρει λόγω των στενών εθνοτικών δεσμών τους και γι’ αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη Μιανμάρ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο μικρό ινδικό κρατίδιο, περιλαμβανομένων τοπικών αξιωματούχων.
Επίσης και στην επαρχία Ραχίν που γίνονται συγκρούσεις, αναφέρεται ότι η χούντα έχει βγάλει τα άρματα μάχης στους δρόμους και έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Σίτουε μετά τις 9 το βράδυ.
Την προηγούμενη βδομάδα ο υποστηριζόμενος από τη χούντα πρόεδρος της Μιανμάρ Μίιντ Σβε προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει με διάλυση, αν δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ένοπλες οργανώσεις.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»
Δείτε επίσης: Βέλγιο: Έξι μέλη οικογένειας σκοτώθηκαν από πυρκαγιά στο σπίτι τους