Μιανμάρ: Πάνω από 500 πολίτες έχουν σκοτωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

Μιανμάρ: Πάνω από 500 πολίτες έχουν σκοτωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

Πάνω από 500 πολίτες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

«Έχουμε επιβεβαιώσει 510 θανάτους», ανέφερε η ΜΚΟ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι στην πραγματικότητα ο απολογισμός «πιθανόν είναι πολύ πιο υψηλός».

Καθώς εκατοντάδες άνθρωποι, που συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες, αγνοούνται.

Ο απολογισμός ήταν εξαιρετικά βαρύς το Σάββατο, «ημέρα των βιρμανικών ενόπλων δυνάμεων», όταν σκοτώθηκαν πάνω από 110 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά ανήλικοι.

Παρά την ολοένα πιο φονική καταστολή, διαδηλωτές κατέβηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους χθες Δευτέρα. Δεκατέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν, κυρίως στον ανατολικό τομέα της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Σε κηδείες θυμάτων των τελευταίων ημερών συγκεντρώθηκαν πλήθη γύρω από τα φέρετρα, με πολλούς να κάνουν τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό με υψωμένα τα τρία δάχτυλα, ένδειξη εναντίωσης στο στρατιωτικό καθεστώς.

Μπροστά στο λουτρό αίματος η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την άμεση αναστολή της συμφωνίας-πλαισίου για το εμπόριο και τις επενδύσεις που είχε συναφθεί το 2013 ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μιανμάρ, τονίζοντας ότι θα διαρκέσει ωσότου αναλάβει νέα «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση.

Η Γαλλία καταδίκασε την «τυφλή και φονική βία» της στρατιωτικής χούντας και αξίωσε να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», ιδίως η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που συνεχίζει να κρατείται.

Η Βρετανία από την πλευρά της ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών.

Ως εδώ όμως οι βιρμανοί στρατηγοί κωφεύουν στις διαμαρτυρίες και αψηφούν τις κυρώσεις της Δύσης.

Μπορούν να λογαριάζουν στις διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία αρνούνται να καταδικάσουν επίσημα το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Η Ρωσία από την πλευρά της διατηρεί τις στενές σχέσεις της με τη στρατιωτική χούντα. Ο υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φαμίν ήταν παρών το Σάββατο στην ετήσια παρέλαση του βιρμανικού στρατού.

Το Κρεμλίνο ασφαλώς ανησυχεί για τον «αυξανόμενο» αριθμό των νεκρών, αλλά τονίζει πως η Μιανμάρ παραμένει «πιστός σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος» με τον οποίο θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε η διεθνής κοινότητα να επιδείξει «περισσότερη ενότητα» και να υπάρξει «ισχυρότερη δέσμευση» στο να ασκηθεί πίεση στη στρατιωτική χούντα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play