Μήνυμα ΓΓ ΟΗΕ για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Μήνυμα ΓΓ ΟΗΕ για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

«Ο καλύτερος φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος είναι η δημιουργία ενός κόσμου ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας γι’ όλους» τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Eβραίων και εκατομμυρίων άλλων που δολοφονήθηκαν συστηματικά στο Ολοκαύτωμα από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους», αναφέρει αρχικά στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι το Ολοκαύτωμα ήταν το αποκορύφωμα δύο χιλιετιών διακρίσεων, επιθέσεων, εκδιώξεων και περιοδικών μαζικών δολοφονιών των Εβραίων και προσθέτει: «Θα έπρεπε να είχε δώσει οριστικό τέλος τον αντισημιτισμό. Αλλά αυτό δεν έγινε». Όπως παρατηρεί, ο αντισημιτισμός παραμένει ζωντανός. «Σήμερα, οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής και οι νεοναζί αναγεννούνται, οργανώνονται και στρατολογούν πέρα από τα σύνορα, εντείνοντας τις προσπάθειές τους να αρνηθούν, και να ξαναγράψουν την Ιστορία συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος» επεξηγεί.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως η φετινή επέτειος λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά της πανδημίας, «η οποία έχει αποκαλύψει τις μακροχρόνιες ρωγμές και αδικίες στις κοινωνίες μας και έχει συμβάλλει στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι η πανδημία έχει δώσει στους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής και στους νεοναζί νέες ευκαιρίες να στοχοποιήσουν μειοψηφίες με βάση τη θρησκεία, τη φυλή, την εθνότητα, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία και το μεταναστευτικό καθεστώς.

Ως προς αυτό, ο Αντόνιο Γκουτέρες αντιτάσσει την ανάγκη «επειγόντως να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τους σταματήσουμε». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, προτάσσει πως «καθώς σκεπτόμαστε την ανάκαμψη από την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα κενά και τις ευθραυστότητες που αποκάλυψε η πανδημία, να ενισχύσουμε τους κοινούς δεσμούς που βασίζονται στην κοινή μας ανθρωπότητα».

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, η φετινή χρονιά πρέπει να είναι μία χρονιά επούλωσης. Επούλωσης από την πανδημία και επούλωσης των σπασμένων κοινωνιών μας στις οποίες το μίσος ρίζωσε με ευκολία, αποσαφηνίζει.

Δημήτρης Μάνωλης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play