Mpox: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την έναρξη προγραμμάτων εμβολιασμού στις πληγείσες περιοχές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε σήμερα στις χώρες που έχουν πληγεί από το mpox, γνωστό προηγουμένως ως ευλογιά των πιθήκων, να ξεκινήσουν προγράμματα εμβολιασμού στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Η έξαρση του mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που οφείλεται στο στέλεχος clade 1b, επηρεάζει επίσης το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Λόγω της επιδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 14 Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για θέματα υγείας.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναμένει να λάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίου για το mpox έως την εάν εβδομάδα, έπειτα από υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας για υποστήριξη στην καταπολέμηση της επιδημίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας του Κονγκό.

Ο ΠΟΥ είχε λάβει παρόμοια απόφαση το 2022, όταν μια επιδημία λόγω του στελέχους clade 2b εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Η άρση του συναγερμού πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023, αλλά ο ΠΟΥ είχε κάνει δημόσιες συστάσεις προς όλες τις χώρες, ζητώντας τους να προετοιμάσουν εθνικά σχέδια καταπολέμησης ή να διατηρήσουν την επιτήρηση. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν ακόμη, αλλά σήμερα ο ΠΟΥ παρείχε πρόσθετες οδηγίες για χώρες με έξαρση της επιδημίας, κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Ο ΠΟΥ προτείνει στις χώρες μεταξύ άλλων να ξεκινήσουν προγράμματα προώθησης δράσεων εμβολιασμού κατά της ευλογιάς στις περιοχές όπου οι τελευταίοι ενοφθαλμισμένοι ή διαγνωσθέντες πιθανοί περίοδοι ιογενούς εκδήλωσης είναι οι δύο με τέσσερις εβδομάδες που προηγούνται, εστιάζοντας στα άτομα υψηλού κινδύνου επαφής (όπως οι επαφές των κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικών επαφών, τα παιδιά και το υγειονομικό προσωπικό).

Σχετικά με τις διεθνείς μεταφορές, ο ΠΟΥ συνιστά τη σύναψη ή την ενίσχυση συμφωνιών διασυνοριακής συνεργασίας για την επιτήρηση και διαχείριση υποπτων κρουσμάτων ευλογιάς, καθώς και την ενημέρωση ταξιδιωτών και εταιρειών μεταφορών.

Αυτό, ωστόσο, πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς γενικούς περιορισμούς ταξιδιών και εμπορίου που θα έχουν ανώφελο αντίκτυπο στις τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές οικονομικές δομές, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Ο ΠΟΥ καλεί επίσης τις πληγείσες χώρες να αναπτύξουν ή να ενισχύσουν μηχανισμούς συντονισμού επειγουσών παρεμβάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, να βελτιώσουν την επιτήρηση της νόσου και την ανίχνευσή της, να διαχωρίσουν τις παραλλαγές, και να ενημερώνουν τον ΠΟΥ για τις κλινικές περιπτώσεις έγκαιρα και σε εβδομαδιαία βάση.

Επιπλέον, οι χώρες προτρέπονται να βελτιώσουν την έρευνα, να περιορίσουν το στίγμα που σχετίζεται με τη νόσο και να ενισχύσουν την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού για τον τομέα της mpox, παρέχοντας ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Έχουν καταγραφεί συνολικά 18.737 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox στην Αφρική από την αρχή του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ελέγχου ασθενειών της Αφρικανικής Ένωσης (Africa CDC).

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading