Ν. Αναστασιάδης – Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση «για την αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Ν. Αναστασιάδης – Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση «για την αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε ευχαριστημένος από τα Συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κυροφής.

Την ικανοποίησή του «για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στα υιοθετηθέντα Συμπεράσματα» εξέφρασε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης, κάτι που και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλω να πω επιδιώκει, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Θεωρώ πως εξίσου θερμές ευχαριστίες οφείλω προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τις παρεμβάσεις και του ιδίου έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε τα συγκεκριμένα Συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι «σε απάντησή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισαν πως η επιδιωκόμενη από την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία λύση, είναι «Non-starter» γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθεση με τους όρους εντολής του Γ.Γ., αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς ενάντια στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Απογοήτευση για την άτυπη συνάντηση στη Γενεύη

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μου με τον Γενικό Γραμματέα, εξέφρασα την απογοήτευσή μου για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, σαν αποτέλεσμα των προϋποθέσεων που έθεσε η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» προσέθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι εξέφρασε «την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα», αλλά και την «πολιτική βούληση», τόσο να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο – «και πιο προτιμητέο – να εμπλακούμε σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Δείτε επίσης: Φον ντερ Λάιεν από Σύνοδο Κορυφής: «Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading