Ν. Δένδιας: «Καταδικάζουμε την κορύφωση των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων και προκλήσεων στην περιοχή μας»

Ν. Δένδιας: «Καταδικάζουμε την κορύφωση των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων και προκλήσεων στην περιοχή μας»

Την καταδίκη για την κλιμάκωση των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων και προκλήσεων στην περιοχή μας, εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κροατίας Νίκος Δένδιας και Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν. «Όταν αναφέρομαι σε παράνομες δραστηριότητες, μιλάω πρώτα απ’ όλα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα και υπάρχει σαφής θέση της ΕΕ. Επίσης, ανέφερα τα δύο άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αυτά χαρακτηρίστηκαν επίσης ως παράνομα και ανυπόστατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του. 
Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν δέσμευση τόσο για την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών της ΕΕ, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας. 
Εξίσου κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν συζητήθηκε και το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Δένδιας είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, κάτι που το αντιλαμβάνεται απολύτως η κροατική προεδρία και τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου κλίματος εντός ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Μια κοινή πολιτική ασύλου και μια πολιτική επιστροφών θα βοηθούσε πολύ, ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Εξωτερικών. Εστιάζοντας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Δένδιας είπε πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φυλάσσονται με τον καλύτερο τρόπο, σημειώνοντας παράλληλα πως λαμβάνοντας υπόψη το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, τα νησιά και την εγγύτητα τους στις ακτές της Τουρκίας, αυτό δεν είναι το πιο απλό πράγμα. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση τους προσεχείς μήνες. Αφού ανέφερε πως το Αιγαίου είναι γενικώς ένα δύσκολο περιβάλλον όσον αφορά το μεταναστευτικό, επέκρινε την Τουρκία λέγοντας πως δεν κάνει την κατάσταση ευκολότερη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδος και υπογράμμισε πως η κροατική προεδρία έχει ένα τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. «Και τούτο είναι κάτι που συζητήσαμε και με το οποίο θα εξακολουθήσουμε να ασχολούμαστε» συμπλήρωσε. 
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών τις χαρακτήρισε εξαιρετικές και σημείωσε πως έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.  Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην ένταξη της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν, την Ευρωζώνη και τον ΟΟΣΑ. 
Επίσης, ο κ. Δένδιας συνεχάρη την Κροατία για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα φέρει εις πέρας τη δύσκολη αυτή αποστολή. Διαβεβαίωσε επίσης για την εποικοδομητική στάση και συνεργασία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κροατικής προεδρίας, ιδίως στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια. «Αυτό αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα, από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003» και δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτός είναι «ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στη συχνά ταραχώδη περιοχή μας». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Κροατίας στην Υπουργική Διάσκεψη που διοργανώνει η Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των γειτονικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε επίσης πως η χώρα μας προσβλέπει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο. Περαιτέρω ανέφερε πως «είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί το συντομότερο δυνατό το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία  προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις δύο χώρες, καθώς και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, του σεβασμού της τεθείσας αιρεσιμότητας».
Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον Κροάτη ομόλογό του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα να τον υποδεχθεί σύντομα στην Αθήνα.

Δημήτρης Μάνωλης
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play