Σήμερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας τις ανάγκες της χώρας του στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ζήτησε τουλάχιστον επτά συστήματα αεράμυνας Patriot ή άλλα παρόμοια υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.
Επιπλέον, κάλεσε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθειά τους προς την Ουκρανία.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία μέσω βίντεο-σύνδεσης στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε το τρέχον επίπεδο ξένης βοήθειας ως «πολύ περιορισμένο» και ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν αφέθηκε να προστατευτεί μόνο του στη μαζική αεροπορική επιδρομή του Ιράν το περασμένο Σάββατο.
«Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και ο ουρανός μας πρέπει να γίνει ξανά ασφαλής… Και αυτό εξαρτάται πλήρως από την επιλογή σας… (η) επιλογή αν είμαστε πράγματι σύμμαχοι», τόνισε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να εφοδιάσουν το Κίεβο με πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
«Εκτός από τα συστήματα Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να παρέχουν οι σύμμαχοι, όπως το (γαλλικό σύστημα) SAMP/T και πολλά άλλα. Εκείνοι που δεν έχουν διαθέσιμα συστήματα δεσμεύτηκαν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη ώστε να αγοραστούν για την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει αυτή τη συνεδρίαση, που διεξήχθη διαδικτυακά, επειδή η χώρα του αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά αφού η ζωτικής σημασίας βοήθεια από τις ΗΠΑ έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και η ΕΕ δυσκολεύεται να παραδώσει εγκαίρως νέα όπλα.
Ο Στόλτενμπεργκ δεν ανέφερε λεπτομερώς πόσα νέα αντιαεροπορικά συστήματα θα παραλάβει η Ουκρανία, λέγοντας ότι αναμένει νέες ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες. «Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Και αναμένω ότι θα ανακοινωθεί περισσότερη βοήθεια και στήριξε στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία δεσμεύτηκε να εφοδιάσει το Κίεβο με μια τρίτη συστοιχία Patriot από τα αποθέματά της. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων Patriοτ ενώ στην Ευρώπη τέτοιες συστοιχίες διαθέτουν η Ισπανία, η Ελλάδα και άλλες χώρες.