Ναβάλνι: Επρόκειτο να απελευθερωθεί «γι’ αυτό τον δολοφόνησε ο Πούτιν»

Συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι καταγγέλλουν πως ο Πούτιν τον δολοφόνησε λίγες μόλις ημέρες πριν την απελευθέρωσή του στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με την διαμεσολάβηση του Αμπράμοβιτς

Με ένα αποκαλυπτικό της βίντεο η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι υποστηρίζει ότι ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκε σκόπιμα με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι διπαραγματεύσεις και πραγματοποιθεί μια ανταλλαγή κρατουμένων με τον ίδιο πρωταγωνιστή.

propoli

Σε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με τίτλο «Γιατί ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι τώρα;», η στενή συνεργάτης του Μαρία Πέβτσιχ δήλωσε ότι μετά από μήνες αφοδρών πιέσεων για μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή του Ναβάλνι, «την άνοιξη του περασμένου έτους το σχέδιό μας εγκρίθηκε».

«Ο Ναβάλνι υποτίθεται ότι θα απελευθερωνόταν τις επόμενες ημέρες, καθώς είχαμε πετύχει την έγκριση της ανταλλαγής του», δήλωσε η ίδια. Η Πέβτσιχ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος ολιγαρχής Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε ενεργήσει ως προσωπικός σύνδεσμος μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων και του Πούτιν για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Η Πέβτσιχ δήλωσε ότι η συμφωνία περιελάμβανε την ανταλλαγή του Ναβάλνι με τον Βαντίμ Κρασίκοβ, έναν πράκτορα της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) που φυλακίστηκε στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός πρώην διοικητή της Τσετσενίας το 2019, και «δύο Αμερικανούς πολίτες».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είχε λάβει επιβεβαίωση την 15η Φεβρουαρίου ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή, αλλά πίστευε πως έπειτα ο Πούτιν άλλαξε γνώμη.

«Αφού είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν επί της αρχής τον Κρασίκοβ , τότε πρέπει απλώς να απαλλαγώ από τον Ναβάλνι»: Αυτή είναι η υπόθεση που κάνει σήμερα η Πέβτσιχ για το σκεπτικό του Πούτιν. «Στη συνέχεια, θα μπορών να προσφέρω κάποιον άλλο όταν έρθει η ώρα».

«Είναι απολύτως παράλογο, είναι η συμπεριφορά ενός τρελού μαφιόζου. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Πούτιν έχει τρελαθεί από το μίσος για τον Ναβάλνι», σημείωσε η στενή συνεργάτης του.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε για την ώρα τους ισχυρισμούς της ομάδας του Ναβάλνι. Σημειώνεται πως στις 16 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφότου η Πέβτσιχ ισχυρίζεται ότι έλαβε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία, ο Ναβάλνι κατέρρευσε και πέθανε μετά από έναν περίπατο στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατούνταν βόρεια του αρκτικού κύκλου.

Πηγή: Politico

Δείτε επίσης: Αλεξέι Ναβάλνι: «Βασανίστηκε στο κρύο στις φυλακές πριν από τον θάνατό του»

Loading