Νέα αναφορά Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά – «Όνειρο γενεών» το άνοιγμά της ως τζαμί

Για μια ακόμη φορά ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε και πάλι την Αγιά Σοφιά σε μια μεγάλη εκδήλωση στην Άγκυρα που έφερε το όνομα «Αιώνας της Τουρκίας», την οποία διοργάνωσε το κόμμα του, AKP.

propoli

Εκεί αναφέρθηκε στο σχέδιό του εν όψει την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου του 2023.

Προς έκπληξη όλων οι ακραίες προκλήσεις κατά της Ελλάδας έλειπαν από την ομιλία του Ερντογάν, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Αγιά Σοφιά και τη μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι όποιος προσπάθησε να χωρίσει ή να συγκρουστεί με τους ανθρώπους εδώ στο παρελθόν, συνέβαλε σε αυτή τη μεγάλη επανάσταση που έκανε η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια του πρώτου αιώνα της, είπε: «Μουσουλμάνοι που αποκλείονται λόγω της πίστης τους, Κούρδοι που υφίστανται διακρίσεις λόγω της γλώσσας τους, Αλεβίτες που καταπιέζονται λόγω της ταυτότητάς τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Σταθήκαμε δίπλα στους Χριστιανούς και Εβραίους γιους αυτών των εδαφών, που εκτέθηκαν στην αδικία. Με λίγα λόγια, υποστηρίξαμε τον αγώνα και αποζημιώσαμε τις απώλειες όλων όσοι διώχθηκαν από την κηδεμονία σε αυτή τη χώρα».

Ακολούθως, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Αγιά Σοφιά. «Το γεγονός ότι πραγματοποιήσαμε ένα όνειρο πολλών γενεών, ξανανοίγοντας την Αγία Σοφία ως τζαμί, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία».

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Με σφυρί επιτέθηκαν στον σύζυγο της Πελόζι – Υπό κράτηση ο δράστης

Loading