Γερμανικό δικαστήριο επιτρέπει τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα, εγείροντας ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης. Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας, που εδρεύει στη Λειψία, αποφάσισε ότι δύο πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη Γερμανία μέσω Ελλάδας, μπορούν να απελαθούν πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Αυτή η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη διαδικασία των επιστροφών προσφύγων και να επαναφέρει την συζήτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα.
Η απόφαση αναγνωρίζει ότι οι δικαστές απορρίπτουν το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος εξευτελιστικής ή απάνθρωπης μεταχείρισης για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα. Οι δύο πρόσφυγες, ένας 32χρονος από τη Σομαλία και ένας 34χρονος από τη Λωρίδα της Γάζας, είχαν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα αλλά βρέθηκαν στη Γερμανία, όπου υπέβαλαν νέα αίτηση για άσυλο, η οποία απορρίφθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).
Η εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου έχει προκαλέσει εντάσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένει σε ισχύ νομικά. Η αρμόδια Αρχή εφάρμοσε τον κανονισμό, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Οι πρόσφυγες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αναφέροντας τον κίνδυνο παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα, αν και η τρέχουσα ετυμηγορία δείχνει μια στροφή στη γερμανική νομολογία.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στις εκθέσεις τους και την εκτίμηση του δικαστηρίου. Αυτή η απόφαση ενδέχεται να αναδείξει εκ νέου τη συζήτηση για τη δευτερογενή μετανάστευση και τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr