Το αντικυβερνητικό ένοπλο κίνημα M23 και ο στρατός της Ρουάντας εξαπέλυσαν χθες Τετάρτη νέα επίθεση στην ανατολική ΛΔ Κονγκό, όπου κυρίευσαν ήδη πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων κι άλλων τόσων εκτοπισμένων, την Γκόμα, έπειτα από πολυήμερες άγριες μάχες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2.900 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ΟΗΕ, πολλαπλάσιο του προηγούμενου.
Κάπου «2.000 πτώματα ανακτήθηκαν στους δρόμους στην Γκόμα τις τελευταίες ημέρες και (άλλα) 900 πτώματα βρίσκονται στο νεκροτομείο», συνόψισε η υπαρχηγός της αποστολής του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό, η Βίβιαν φαν ντε Πέρε, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός και μπορεί να γίνει ακόμη βαρύτερος.
Αφού οι μαχητές του κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, το M23 κήρυξε αυτή την εβδομάδα μονομερώς ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που υποτίθεται ότι τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη. Το κίνημα πρόσθεσε πως δεν είχε καμία πρόθεση να πάρει τον έλεγχο της Μπουκάβου ή άλλων κοινοτήτων.
Ωστόσο, χθες τα ξημερώματα οι αντάρτες του και στρατιώτες της Ρουάντας άρχισαν σφοδρές μάχες με τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό στη γειτονική επαρχία Νότιο Κίβου. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, κατέλαβαν την πόλη Νιαμπίμπουε, όπου βρίσκονται ορυχεία, κάπου 100 χιλιόμετρα από την Μπουκάβου.
Η διεθνής κοινότητα και χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, όπως η Ανγκόλα και η Κένυα, προσπαθούν να βρουν διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς εκφράζονται φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη. Η Κινσάσα ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα σε βάρος του Κιγκάλι, ιδίως την επιβολή κυρώσεων.
Ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, χώρες της περιοχής ενισχύουν τις άμυνές τους. Ο στρατός στην Ουγκάντα ανέφερε ότι έχει τεθεί «σε θέση άμυνας» για να εμποδίσει διάφορες ένοπλες οργανώσεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Στην περιοχή, που σπαράσσεται από διάφορες συγκρούσεις για δεκαετίες, η Κινσάσα κατηγορεί το Κιγκάλι πως έχει βαλθεί να λεηλατήσει τους φυσικούς πόρους της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ