Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε χθες Κυριακή σε νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, ανακοινώνοντας την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ. «Θα ανακοινώσω τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα (σήμερα) Δευτέρα, όλος ο χάλυβας που φθάνει στις ΗΠΑ θα έχει δασμούς 25%», δήλωσε κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Νέα Ορλεάνη, όπου παρακολούθησε το Super Bowl. Διευκρίνισε ότι οι ίδιοι δασμοί θα ισχύσουν και για το εισαγόμενο αλουμίνιο.
Κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη επιβάλει παρόμοια μέτρα για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας, θεωρώντας ότι υπόκειται σε αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Ακόμη, σημείωσε ότι θα ανακοινώσει νέους «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» την Τρίτη ή την Τετάρτη, προκειμένου να εξισορροπήσει τη φορολόγηση των εισαγόμενων προϊόντων με εκείνη των αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Η κατάσταση είναι σύνθετη, καθώς οι τελωνειακοί δασμοί αποτελούν κεντρικό στοιχείο της οικονομικής και διπλωματικής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ. Από την περασμένη Τρίτη, τα προϊόντα από την Κίνα επιβαρύνονται ήδη με επιπλέον δασμούς 10%, κάτι που έχει προκαλέσει στοχευμένα αντίμετρα από το Πεκίνο.
Οι νέοι κινεζικοί δασμοί αφορούν αμερικανικά αγαθά αξίας 14 δισεκ. δολαρίων, ενώ οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ καλύπτουν κινεζικά αγαθά αξίας 525 δισεκ. δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο, με τον πρόεδρο Τραμπ να διαμηνύει ότι αναμένονται αποφάσεις για την περιοχή σύντομα.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχουν αυτοί οι δασμοί στους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι θα γίνει αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. «Αν προχωρούσατε στην επιβολή δασμών σε διάφορους τομείς, αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καθώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σχεδόν στα 920 δισεκ. δολάρια την περασμένη χρονιά, οι κινήσεις του Τραμπ συνεχίζουν να εντείνουν τις εντάσεις στην παγκόσμια αγορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ