Η Γαλλία χαιρέτισε σήμερα με ανακοίνωσή της το Σύμφωνο για τη μετανάστευση που παρουσιάσθηκε χθες, Τετάρτη, από τις Βρυξέλλες και προβλέπει κυρίως την εντατικοποίηση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών και αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.
«Η κοινή πολιτική μας όσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων για να αντληθούν τα διδάγματα από την κατάσταση που γνωρίζει η Ευρώπη από την κρίση του 2015», γράφουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, η υπουργός αρμόδια για την ιθαγένεια Μαρλέν Σιαπά και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
Οι προαναφερόμενοι ζητούν «μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση, βασισμένη σε μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη». Οι υπουργοί χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση «απαραίτητη και επείγουσα». «Θα προσέξουμε (…) ώστε οι συζητήσεις πάνω στο κείμενο να διεξαχθούν μέσα στις καλύτερες προθεσμίες», διαβεβαιώνουν.
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε πολύ τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (…) και να προσφέρουμε στους ανθρώπους που χρήζουν ασύλου καλύτερη φροντίδα ήδη από την άφιξή τους στο ευρωπαϊκό έδαφος», υπογραμμίζουν οι γάλλοι υπουργοί.
Η Γαλλία επιθυμεί επιπλέον «την ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης» με τα κράτη μέλη που πλήττονται πιο άμεσα από τις αφίξεις μεταναστών. Το Παρίσι εκτιμά εξάλλου «πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διεξαγάγει έναν πιο απαιτητικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση».
Η Τσεχία απορρίπτει
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας απέρριψε σήμερα τις τελευταίες προτάσεις των Βρυξελλών για τη μετανάστευση, αλλά και για την ουδετερότητα του άνθρακα, λίγο πριν συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Έχω μεγάλο πρόβλημα μ’ αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις σχετικά με τις προτάσεις του «Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο», πριν αναχωρήσει από την Πράγα για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τους ομολόγους του της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Αυτές οι τρεις πρώην χώρες του κομμουνιστικού συνασπισμού, καθώς και η γειτονική τους Σλοβακία, σχηματίζουν τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ. Και οι τέσσερις είχαν απορρίψει κατηγορηματικά το προηγούμενο σχέδιο της ΕΕ που είχε στόχο την κατανομή των μεταναστών βάσει ποσοστώσεων.
«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει πως, για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, οφείλουμε να σταματάμε τους παράνομους μετανάστες μόλις φθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο Μπάμπις.
Ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος απέρριψε την πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν μετανάστες οφείλουν να εξασφαλίζουν τον επαναπατρισμό τους.
«Είναι θεμελιωδώς παράλογο διότι, αν δεν δεχόμαστε τους μετανάστες, δεν μπορούμε να τους στείλουμε πίσω», επέμεινε.
Ο τσέχος πρωθυπουργός επέκρινε επίσης τον στόχο της ΕΕ για ουδετερότητα άνθρακα το 2050, που έχει ήδη επικριθεί από την Πολωνία.
«Η πρόταση αυτή είναι απολύτως μη ρεαλιστική για την Τσεχική Δημοκρατία, δεν είμαστε σε θέση να συμμορφωθούμε μ’ αυτή», υπογράμμισε ο Μπάμπις.
«Δεν πρόκειται για λύση», λέει ο Ορμπάν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν απέρριψε σήμερα τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και του ασύλου που προτάθηκε χθες, Τετάρτη, από τις Βρυξέλλες, δηλώντας πως «δεν πρόκειται για μια λύση».
«Η βασική προσέγγιση παραμένει η ίδια (…) δεν υπάρχει λύση», δήλωσε αφού συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Επιτροπής, μαζί με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Τσεχίας, και υποστήριξε πως η ουγγρική θέση εξακολουθεί να είναι «στοπ στη μετανάστευση».
«Η λύση θα έρθει όταν γίνει δεκτή η ουγγρική πρόταση που λέει πως ουδείς μπορεί να εισέρχεται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι κάποιο από τα κράτη μέλη της να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου», τόνισε ο Ορμπάν.