Νέες Εξελίξεις στο Ρωσικό Πυρηνικό Δόγμα: Αναγκαία η Αναθεώρηση λόγω Απειλών από τη Δύση

Νέες Εξελίξεις στο Ρωσικό Πυρηνικό Δόγμα: Αναγκαία η Αναθεώρηση λόγω Απειλών από τη Δύση

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από την Ουάσινγκτον και οι ενέργειες της «συλλογικής Δύσης» επιβάλλουν στη Ρωσία την αναθεώρηση του πυρηνικού της δόγματος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πρόσφατα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική που καθορίζει τις συνθήκες χρήσης πυρηνικών όπλων, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Το ισχύον πυρηνικό δόγμα, το οποίο θεσπίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι οι αναθεωρήσεις γίνονται «με φόντο τις προκλήσεις και τις απειλές που προέρχονται από τις χώρες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης». Παράλληλα, η Μόσχα εξετάζει την πιθανότητα η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία έχει προμηθευτεί από την Ουάσινγκτον, σε επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

Η Ουκρανία, εδώ και καιρό, ζητά από τους συμμάχους της την έγκριση για τη χρήση δυτικών όπλων σε στρατηγικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ένα αίτημα που έχει αποκτήσει αυξανόμενη σημασία καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις αεροπορικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και πολυκατοικίες της Ουκρανίας.

«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί θα το πράξουν αυτό», δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το RIA. «Όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη μας», πρόσθεσε.

Πρόσφατα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 271 τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση σε στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση στην Πολτάβα της Ουκρανίας, με τη χρήση δύο βαλλιστικών πυραύλων.

– Μέτρα για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πυρηνικών Σταθμών –

Σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Τσίβιλεφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών της, με στόχο την αποτροπή πιθανών στρατιωτικών επιθέσεων. Οι ρωσικοί ηλεκτροπαραγωγικοί πυρηνικοί σταθμοί θεωρούνται ευάλωτοι σε τέτοιες επιθέσεις, καθώς η Ρωσία προσπαθεί επίσης να προστατεύσει την Ευρώπη από τις συνέπειες αυτών.

©

Loading