Νέες ρυθμίσεις από την Κομισιόν για την προστασία των ανηλίκων από στοχευμένες διαδικτυακές διαφημίσεις

Νέες ρυθμίσεις από την Κομισιόν για την προστασία των ανηλίκων από στοχευμένες διαδικτυακές διαφημίσεις

Η Κομισιόν προετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων από στοχευμένες διαφημίσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Τσιόδρα.

Η αρμόδια Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Henna Virkkunen τονίζει ότι η Κομισιόν λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τον σεβασμό, την προστασία και την ενδυνάμωση όλων των παιδιών στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, είναι σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές εργασίες για μια νομοθετική πράξη που θα στοχεύει στην κάλυψη των κενών στην προστασία των καταναλωτών, οι οποίες περιλαμβάνουν αθέμιτες πρακτικές εξατομίκευσης και τη διαφήμιση προϊόντων από influencers στα κοινωνικά δίκτυα.

Αναφορά γίνεται στα άρθρα 26 και 28 της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, που υποχρεώνουν τις πλατφόρμες να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και προστασίας των ανηλίκων. Οι πλατφόρμες αυτές οφείλουν να απαγορεύουν την παρουσίαση διαφημίσεων βάσει κατάρτισης προφίλ ανηλίκων, χρησιμοποιώντας δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όταν γνωρίζουν ότι ο αποδέκτης είναι ανήλικος.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να επιβάλει την πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων μέσω κατευθυντήριων γραμμών για τη συμμόρφωση με το άρθρο 28.

Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην ερώτησή του, επισήμανε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να διακρίνουν διαφημιστικά μηνύματα από γνήσιο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, οι διαφημίσεις είναι συνεχώς πιο εξατομικευμένες και συχνά στοχεύουν στα παιδιά, εκμεταλλευόμενες την ευαλωτότητά τους.

Είχε ρωτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενέργειες που θα αναλάβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα διαφημιστικά μηνύματα δεν θα σχεδιάζονται με τρόπο που να εκμεταλλεύονται την ευαλωτότητα των παιδιών ή να τα επηρεάζουν αδικαιολόγητα για να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η αγορά προϊόντων.

Loading

Play