Αφότου εμφανίστηκε στην μητρόπολη Ουχάν των ένδεκα εκατομμυρίων κατοίκων (κεντρική Κίνα) ως την κλιμάκωση των διεθνών μέτρων προστασίας, ακολουθούν τα κυριότερα στάδια της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.
Πρώτο σήμα κινδύνου
Ο πρώτος συναγερμός φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) την 31η Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία.
Πολλοί ασθενείς είχαν πάει σε μια χονδρική αγορά διατροφικών ειδών, που οι αρχές κλείνουν την 1η Ιανουαρίου.
Την 7η Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού.
Πρώτος νεκρός και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό
Την 11η Ιανουαρίου, οι αρχές ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εκτός της επικράτειας της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, καταγράφεται δύο ημέρες αργότερα, πριν από άλλα σε κράτη της Ασίας.
Αρχίζουν έλεγχοι και εξετάσεις επιβατών σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.
Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο
Την 20ή Ιανουαρίου, κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Κρούσματα εντοπίζονται σε σχεδόν τις μισές κινεζικές επαρχίες και μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν.
Μία ημέρα αργότερα ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.
Αποκλεισμός της Ουχάν
Την 23η Ιανουαρίου αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά καθώς και τα αεροπορικά δρομολόγια προς και από την Ουχάν. Οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Εορταστικές εκδηλώσεις για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος ακυρώνονται στο Πεκίνο. Η Απαγορευμένη Πόλη κλείνει για το κοινό.
Ο ΠΟΥ διαπιστώνει και κηρύσσει κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία στην Κίνα».
Την 24η Ιανουαρίου αναφέρονται οι δύο πρώτοι θάνατοι πέραν της εστίας της επιδημίας, ένας στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο, ο δεύτερος κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Τρία κρούσματα επιβεβαιώνεται στη Γαλλία, τα πρώτα στην Ευρώπη.
56 εκατομμύρια κάτοικοι υπό περιορισμό
Την 25η Ιανουαρίου το Πεκίνο διατάσσει μέτρα όπως η εξέταση επιβατών σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρακτικά όλη η επαρχία Χουμπέι αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από πενήντα έξι εκατομμύρια άνθρωποι τελούν πλέον υπό περιορισμό.
Το Χονγκ Κονγκ ανεβάζει τον υγειονομικό συναγερμό στο ανώτατο επίπεδο.
Την 26η Ιανουαρίου το Πεκίνο αναστέλλει τα οργανωμένα ταξίδια στην Κίνα και στο εξωτερικό. Πολλές συγκοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας αναστέλλονται, η εβδομάδα των αργιών για το νέο έτος παρατείνεται ως τη 2α Φεβρουαρίου.
Την 27η, ο ιός προκαλεί τον πρώτο θάνατο στην κινεζική πρωτεύουσα.
Γερμανία και ΗΠΑ εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες προτρέποντας τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στην Κίνα.
Μετάδοση εκτός Κίνας
Την 28η Ιανουαρίου εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης του κοροναϊού εκτός των ορίων της Κίνας, στην Κίνα και στην Ιαπωνία.
Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια.
Την 29η Ιανουαρίου, η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε εκείνη του κοροναϊού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ). Τα πρώτα κρούσματα εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο ΠΟΥ καλεί «τον κόσμο ολόκληρο να αναλάβει δράση». Η UNICEF στέλνει έξι τόνους βοήθεια στην Κίνα, κυρίως μάσκες και προστατευτικό ρουχισμό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Πρώτοι επαναπατρισμοί
Ιαπωνία και ΗΠΑ αρχίζουν να επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways (Ηνωμένο Βασίλειο) και Lufthansa (Γερμανία) αναστέλλουν όλες τις πτήσεις τους προς την Κίνα, άλλες μειώνουν τα δρομολόγιά τους.
Πολλά εργοστάσια στην Κίνα του ιαπωνικού ομίλου Toyota λαμβάνουν εντολή να παραμείνουν κλειστά ως την 9η Φεβρουαρίου. Πολλές άλλες ξένες εταιρείες αναστέλλουν τη λειτουργία υποκαταστημάτων τους.
Η κρίση διεθνοποιείται
Την 30ή Ιανουαρίου το Παρίσι ανακοινώνει το έκτο κρούσμα στη Γαλλία και το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κοροναϊού στο γαλλικό έδαφος.
Η Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων.
Ο ΠΟΫ χαρακτηρίζει την επιδημία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», ωστόσο κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν οι εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα ή τα ταξίδια στη χώρα.
Οι ερευνητές σημειώνουν πρόοδο
Την 31η Ιανουαρίου Γαλλία, Βρετανία και Νότια Κορέα επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμιεύει κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστημονική έρευνα όσον αφορά τον νέο κοροναϊό.
Το Ινστιτούτο Παστέρ (Παρίσι) καταφέρνει να απομονώσει και να προχωρήσει στην καλλιέργεια στελεχών του ιού. Ομάδες γιατρών στην Κίνα και στην Αυστραλία έχουν ήδη κάνει αυτό το κρίσιμο βήμα στην έρευνα για την κατασκευή εμβολίου και θεραπείας.
Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας
Τη 2α Φεβρουαρίου, ο επίσημος απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα αυξάνεται σε 304 νεκρούς ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σε πάνω από 14.000, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Την ίδια μέρα στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει τον ΠΟΫ για τον πρώτο θάνατο εκτός της επικράτειας Κίνας, ενός Κινέζου επισκέπτη από την Ουχάν.