Η τελευταία ορειβατική σεζόν στο Εβερεστ, την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, τείνει να εξελιχθεί στην πιο πολύνεκρη που έχει καταγραφεί ποτέ, εγείροντας προβληματισμό για τον μεγάλο αριθμό αδειών αναρρίχησης που εκδίδει το Νεπάλ
Τις τελευταίες εβδομάδες, 11 ορειβάτες από διάφορες χώρες -μεταξύ αυτών Αυστραλία, Κίνα και Μαλαισία, αλλά και 5 Νεπαλέζοι οδηγοί Σέρπα– έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου, ενώ τουλάχιστον άλλοι δύο ορειβάτες αγνοούνται.
Τη φετινή σεζόν το Κατμαντού εξέδωσε 478 άδειες ανάβασης, αριθμό ρεκόρ, ενώ οι φετινοί θάνατοι τείνουν να ξεπεράσουν εκείνους του 2019, όταν πρωτοφανείς εικόνες συμφόρησης στην κορυφή των Ιμαλαΐων είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.
Το 2014 ήταν το έτος με τους περισσότερους θανάτους στην ιστορία ανάβασης του Εβερεστ, καθώς είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 17 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής οργάνωσης The Himalayan Database.
Οι άδειες αναρρίχησης του Εβερεστ κοστίζουν 11.000 για κάθε άτομο, έσοδο που μόνο πέρυσι ενίσχυσε την οικονομία του Νεπάλ κατά πέντε εκατομμύρια δολάρια.
Πολλοί δελεάζονται και γοητεύονται από την αναρρίχηση, και δεν υπάρχει κανείς να τους πει “όχι” γιατί πληρώνουν λέει ο Άλαν Αρνέτ, μπλόγκερ που ανέβηκε το Έβερεστ το 2011.
Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως η κυβέρνηση παίρνει σοβαρά τους θανάτους, γι’αυτό κι όπως σημείωσε, απαιτείται οι επίδοξοι αναρριχητές να είναι άνω των 16 χρόνων και να προσκομίσουν τα ιατρικά έγγραφα που πιστοποιούν πως είναι ικανοί για το εγχείρημα.
Ο αριθμός θανάτων είναι σχετικά υψηλός τη φετινή σεζόν λόγω των καιρικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής. Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να περιορίσουμε τους κινδύνους, αλλά ο αλπινισμός καθ’αυτός είναι επικίνδυνος σημειώνει ο ίδιος.
Τα τελευταία χρόνια, μαζί με την έκρηξη ενδιαφέροντος, έχουν πολλαπλασιαστεί κι οι ντόπιοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, ωστόσο, όπως εξηγεί ο Αρνέτ, οι οδηγοί τους συχνά δεν έχουν επαρκή εμπειρία ώστε να διαγιγνώσκουν ακόμη και τους μικρούς κινδύνους που σε τέτοιο υψόμετρο μπορούν να αποβούν μοιραίοι.
Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας των ορειβατών έχει αυξηθεί από τα 34 έτη το 1982 στα 42 σήμερα, κάτι που αυξάνει και τους κινδύνους.
Το ορεινό Νεπάλ, ένα από τα πιο φτωχά έθνη της Ασίας, έχει επωφεληθεί από την έκρηξη του ορειβατικού τουρισμού, η οποία οφείλεται εν μέρει στον αυξανόμενο πλούτο των γειτονικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας.
Δείτε επίσης: Νεπάλ: Αγνοούνται πέντε άτομα που παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα