Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα στις 28 Οκτωβρίου ότι ελπίζει να επιτύχει ειρηνευτικές συμφωνίες με περισσότερες αραβικές χώρες μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος κατά των προσκείμενων στο Ιράν μαχητικών ομάδων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Την επομένη της ημέρας που η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα και η Χεζμπολάχ δεν θα βρίσκεται πλέον στα βόρεια σύνορά μας, αυτές τις ημέρες δουλεύουμε πάνω σε σχέδια για τη σταθεροποίηση αυτών των δύο μετώπων. Αλλά η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει και κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό, δήλωσε ο Νετανιάχου σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.
Φιλοδοξώ να συνεχίσω τη διαδικασία της υπογραφής των ιστορικών συμφωνιών του Αβραάμ, της οποίας ηγήθηκα πριν από μερικά χρόνια, και να επιτύχω ειρήνη με περισσότερες αραβικές χώρες, είπε.
Οι συμφωνίες του Αβραάμ
Το Ισραήλ, στο πλαίσιο των συμφωνιών του 2020, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, εξομάλυνε τις σχέσεις του με τέσσερις αραβικές χώρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν.
Με αυτές αναγνωρίστηκε η εθνική κυριαρχία του Ισραήλ, επιτρέποντας την καθιέρωση πλήρων διπλωματικών σχέσεων.
Η αρχική συμφωνία του Ισραήλ με τα Εμιράτα σηματοδότησε την πρώτη περίπτωση σύναψης διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με μια αραβική χώρα από το 1994, όταν τέθηκε σε ισχύ η ειρηνευτική συνθήκη Ισραήλ-Ιορδανίας.
Οι συμφωνίες ονομάστηκαν Συμφωνίες Αβραάμ για να τονίσουν την κοινή πίστη του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ στον προφήτη Αβραάμ.
Έκτοτε, το Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, προσπάθησε να συμπεριλάβει και άλλα κράτη, ιδίως τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ λέει ότι δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Αυτές οι χώρες, και άλλες χώρες, βλέπουν ξεκάθαρα τα χτυπήματα που καταφέρνουμε σε αυτούς που μας επιτίθενται, τον ιρανικό άξονα του κακού, είπε. Φιλοδοξούν, όπως και εμείς, για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Μέση Ανατολή.