Αναφορά στη Νικαράγουα το 2024: 46 δημοσιογράφοι εξορίστηκαν, εν μέσω αυξανόμενης καταστολής και κυβερνητικών διώξεων. Στη Νικαράγουα, το 2024, σαράντα έξι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να εξοριστούν, ενώ άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Ιδρυμα για την Ελευθερία της Έκφρασης και τη Δημοκρατία (Fundación por la Libertad de Expresión y Democracia, FLED). Η κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς η κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος είναι στην εξουσία από το 2007, έχει καταφύγει σε ολοένα και πιο αυταρχικές τακτικές για να καταστείλει την ελευθερία του Τύπου.
Η καταστολή εντάθηκε πρόσφατα, με εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, εξορισμούς και αυθαίρετες φυλακίσεις δημοσιογράφων. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική έχουν καταγγείλει τις αυθαίρετες πρακτικές του Ορτέγα. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκατοντάδες πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν υποστεί συλληψεις και εξορίες.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2024, η κυβέρνηση αύξησε την καταστολή της κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αναγκαστούν να μετακομίσουν, όπως η FLED που πλέον δραστηριοποιείται στην Κόστα Ρίκα. Μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2018, πάνω από 283 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης αναγκάστηκαν να εξοριστούν για την ασφάλεια τους.
Ακόμη, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF), περίπου πενήντα ανεξάρτητα ή επικριτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει ή έχουν υποστεί κατασχέσεις στη Νικαράγουα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ορτέγα προχώρησε σε αναθεώρηση του Συντάγματος στα τέλη του 2024, δίνοντας στο κράτος περισσότερες εξουσίες για τον έλεγχο του Τύπου.
Η κυβέρνηση τροποποίησε και τη νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά αδικήματα, αυξάνοντας τις ποινές και επιβάλλοντας ποινές για αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα. Από τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν το 2024, η Φαβιόλα Τερσέρο κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.
Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Λέο Κάρκαμο, ο οποίος συνελήφθη το Νοέμβριο, την ίδια περίοδο με την Ελσμπεθ Ντ’ Αντα, ο οποίος διώκεται για τις επικρίσεις του κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή περιεχομένου: in.gr