Νίκη του φιλορωσικού κυβερνώντος κόμματος στη Γεωργία, καταγγελίες για «κλεμμένες» εκλογές και ανησυχίες για τη δημοκρατία

Νίκη του φιλορωσικού κυβερνώντος κόμματος στη Γεωργία, καταγγελίες για «κλεμμένες» εκλογές και ανησυχίες για τη δημοκρατία

Το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα εξασφάλισε την πρωτοκαθεδρία στις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, ενώ η φιλοδυτική αντιπολίτευση καταγγέλλει «κλεμμένη» ψηφοφορία. Οι διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν πιέσεις επί των ψηφοφόρων και οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη διαδικασία.

Η αντιπολίτευση τονίζει ότι η νίκη του «Γεωργιανού Ονείρου» προσεγγίζει τη χώρα του Καυκάσου στη Μόσχα και απομακρύνει τις πιθανότητες ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχο που είναι καταγεγραμμένος στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το Γεωργιανό Ονειρο εξασφάλισε το 54,08% των ψήφων, ενώ ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός έλαβε 37,58%. Ωστόσο, πολλά περιστατικά βίας αναφέρονται στα κοινωνικά μέσα κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Οι παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), παρατηρούν ανισότητες και βία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το κυβερνών κόμμα είχε «πολλά πλεονεκτήματα», κυρίως οικονομικά, με αναφορές για «αγορές ψήφων» και παραβιάσεις της μυστικότητας της ψήφου, όπως δηλώθηκε από διεθνείς παρατηρητές.

Η γεωργιανή αντιπολίτευση, η οποία αρχικά πίστευε σε εκλογική νίκη με βάση τις εκτιμήσεις των exit polls, αρνείται να αποδεχθεί την ήττα της. «Δεν αναγνωρίζουμε τα νόθα αποτελέσματα των κλεμμένων εκλογών», δήλωσε η Τίνα Μποκουτσχάβα, επικεφαλής του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MNU).

Η κυβέρνηση θα έχει 91 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας επαρκή πλειοψηφία για να κυβερνήσει, αλλά λιγότερες από τα τρία τέταρτα που απαιτούνται για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.

Η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο αστάθειας, με τον πολιτικό αναλυτή Gela Vasadzé να δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές ελπίδες της Γεωργίας «εξανεμίσθηκαν». Ωστόσο, προσθέτει ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει χαρισματικούς ηγέτες για να καθοδηγήσουν τη λαϊκή οργή.

Η Γεωργία υπήρξε το φόντο μεγάλων διαδηλώσεων το Μάιο κατά του νόμου «περί ξένης επιρροής», που προκάλεσε ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία ένταξης της χώρας έχει παγώσει, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά γεωργιανών αξιωματούχων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα αντιδράσει στην εκλογική έκβαση, αν και έχει προειδοποιήσει ότι οι πιθανότητες ένταξης της Γεωργίας εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που αντέδρασε θετικά, χαιρετίζοντας την «συντριπτική» νίκη του κυβερνώντος κόμματος.

Η Γεωργία παραμένει επηρεασμένη από τον σύντομο πόλεμο του 2008 με τη Ρωσία, που οδήγησε στην εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων από τη Ρωσία σε αυτονομιστικές περιοχές.

Το Γεωργιανό Ονειρο, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, υποστήριξε ότι είναι ικανό να εμποδίσει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας.

Loading

Play