Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς ούτε από τον Ντμίτρι Πεσκόφ
Σε θρίλερ παραπέμπει η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την υπόθεση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 οι οποίοι είναι πολύ…βασικοί στον ενεργειακό πόλεμο που έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όλους αυτούς τους μήνες το Κρεμλίνο άρχισε να κόβει την ποσότητα φυσικού αερίου που εξάγει προς τις άλλες χώρες, ειδικά σε όσες συμφώνησαν στο να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου. Λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης της ποσότητας στο δίκτυο του Nord Stream 1 αυξήθηκαν κατά πολύ και οι τιμές, κάτι το οποίο δημιούργησε έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη.
Μέχρι χθες υπήρχε μια ποσότητα φυσικού αερίου η οποία κάλυπτε το 20% των δυνατοτήτων του αγωγού ωστόσο σήμερα αποτελεί παρελθόν καθώς από τις διαρροές που υπάρχουν στη Βαλτική Θάλασσα, υπάρχει έντονη απογοήτευση στους πολίτες της ΕΕ σχετικά με το αν θα αντιμετωπιστεί εύκολα ο χειμώνας ή όχι.
Το γεγονός λοιπόν ότι η εταιρία που διαχειρίζεται τον αγωγό Nord Stream AG ανακοίνωσε ότι υπήρξαν πολύ μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος, φέρνει αντιμέτωπες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως το Βερολίνο με μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα η οποία δεν είναι άλλη από αυτήν του μηδενικού φυσικού αερίου.
Αν και οι φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής σήμαναν αμέσως συναγερμό, εντούτοις το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή σαμποτάζ περιπλέκει ακόμη περισσότερο μια δαιδαλώδη ενεργειακά κατάσταση, όχι μόνο γιατί ο Nord Stream 1 υπήρξε επί χρόνια ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε ενεργειακά την Ευρασία, αλλά και γιατί ο Nord Stream 2 (ο οποίος δε λειτούργησε ποτέ λόγω των επαπειλούμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ) είχε λάβει χαρακτηριστικά ενεργειακής αποθήκης, αφού συγκεντρώθηκαν εκεί 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αξίας 358 εκατομμυρίων ευρώ, με τις απώλειες να καθίστανται πολλαπλές για τον ευρωπαϊκό βορρά από τη δολιοφθορά.
Στο ενδεχόμενο να υπήρξε δολιοφθορά δηλαδή σαμποτάζ φαίνεται ότι συμφωνεί και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ο οποίος είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», γνωστοποιώντας παράλληλα πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».
Βέβαια υπάρχουν και οι τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες καθιστούν αδιαπέραστο τον αγωγό κάτι το οποίο γεννά διάφορα ερωτηματικά. Επιπλέον, κάθε τμήμα του σωλήνα ζυγίζει 11 τόνους, το οποίο φτάνει στους 24-25 τόνους μετά την εφαρμογή του σκυροδέματος, τροφοδοτώντας σενάρια περί «σκόπιμων ενεργειών», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Δείτε επίσης: Διαρροή Nord Stream 1 & 2: Εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου – Σίγουρη η δύση για σαμποτάζ