Nordic Monitor: Απόρρητο έγγραφο φέρνει προ τετελεσμένου τον τουρκικό στρατό – «Δεν έχουμε ετοιμοπόλεμες δυνάμεις»

Nordic Monitor: Απόρρητο έγγραφο φέρνει προ τετελεσμένου τον τουρκικό στρατό – «Δεν έχουμε ετοιμοπόλεμες δυνάμεις»

Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδέα της συρρίκνωσης του στρατού με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και επαγγελματικές ικανότητες δεν λειτούργησε πραγματικά

Η Nordic Monitor και ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ριζοσπαστικών και βίαιων εξτρεμιστικών τάσεων στην Ευρώπη με έμφαση την Τουρκία) αποκάλυψε λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση μυστικού σχεδίου της Τουρκίας για «προβοκάτσια» εις βάρος της Ελλάδας ενόψει των εκλογών του 2023, απόρρητο έγγραφο του 2015 που αναφέρεται στα κενά και τις αδυναμίες του τουρκικού Στρατού Ξηράς ως προς την διαθεσιμότητα προσωπικού σε περίπτωση πολέμου.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο Στρατός Ξηράς της Τουρκίας θα δυσκολευτεί να αναπτύξει ικανό αριθμό ετοιμοπόλεμων στρατευμάτων σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση, με τους Τούρκους αξιωματικούς να προτείνουν άμεσες ενέργειες και μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δυνατότητες των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

«Δεν έχουμε αρκετές ετοιμοπόλεμες δυνάμεις»

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη μηχανοποιημένη ταξιαρχία για να την στείλουμε άμεσα στο πεδίο της μάχης, γεγονός που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά για εμάς» αναφέρεται στην έκθεση, ενώ ακόμα γίνεται λόγος για αδυναμία ανάπτυξης σημαντικού αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της χώρας σε περίπτωση περιορισμένης έκτασης πολέμου με την Ελλάδα ή σε περίπτωση σύγκρουσης Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ η αστάθεια που επικρατεί στη Συρία και στο Ιράκ αναγκάζει την Τουρκία να δεσμεύει στρατεύματα στην περιοχή για την διασφάλιση της ζώνης ασφαλείας που έχει εγκαθιδρυθεί.

Ακόμα, στην απόρρητη στρατιωτική έκθεση γίνεται αναφορά στο NATO και στην πιθανότητα να απαιτηθούν τουρκικές στρατιωτικές ενάντια στη ρωσική απειλή και για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών. Λαμβάνοντας λοιπόν τα παραπάνω υπόψη, «καθίσταται επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων του τουρκικού Στρατού Ξηράς, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε διαθεσιμότητα μέσων και κατ’ επέκταση προσωπικού».

«Αναγκαία η αναβάθμιση μέσων και συστημάτων»

Στο πλαίσιο αυτό, «από την μία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη αναβαθμισμένων στρατιωτικών πυραυλικών συστημάτων όπως βλήματα cruise, πύραυλοι ακριβείας, συστήματα αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Από την άλλη, οι κληρωτοί οπλίτες θητείας δεν καλύπτουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, διότι οι κοινωνικές τάσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, η συντόμευση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, που έγινε με πολιτικά κίνητρα και η εισαγωγή πρακτικών όπως η αμειβόμενη στρατιωτική θητεία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την προοπτική».

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεων είναι ήδη ανεπτυγμένο σε πολεμικές εμπλοκές που προέρχονται από τη φύλαξη των συνόρων και τον αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων {όπως π.χ το PKK], με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην αναγκαία αναδιάρθρωση του στρατεύματος, καθώς δεσμεύεται σημαντικός αριθμός στρατιωτών σε περιπολίες και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα σύνορα της χώρας. Στο σημείο αυτό, οι Τούρκοι αξιωματικοί προτείνουν ώστε η χωροφυλακή και η αστυνομία να αναλάβει τα παραπάνω καθήκοντα για να αποδεσμευτούν οι στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα τρία επίπεδα ετοιμότητας

Στη συνέχεια, οι Τούρκοι παραδέχονται την αποτυχία ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των στρατευμάτων και προτείνουν την αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών που έχει ο τουρκικός Στρατός Ξηράς, εκτός από μία που βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με την πρόταση, 15 από αυτές τις ταξιαρχίες θα πρέπει να είναι μονίμως σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και θα αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου από επαγγελματίες οπλίτες.

Πρόκειται για:

  • 5 ταξιαρχίες με καταδρομείς καταδρομέων,
  • 4 ταξιαρχίες με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και
  • 6  μηχανοποιημένες ταξιαρχίες με τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα μάχης

Επιπρόσθετα, άλλες 15 ταξιαρχίες, (δηλαδή 4 μηχανοκίνητες και 11 μηχανοποιημένες) θα βρίσκονται σε σχετική ετοιμότητα, δηλαδή θα πρέπει να είναι σε θέση να είναι πλήρως λειτουργικές και επιχειρησιακές σε διάστημα ενός έως τριών μηνών και θα αποτελούνται από στρατιώτες θητείας αλλά επικεφαλής θα είναι επαγγελματίες οπλίτες.

Οι υπόλοιπες πέντε ταξιαρχίες θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για επιχειρησιακή ανάπτυξη εντός τριών έως έξι μηνών και θα αποτελούνται από στρατεύσιμους και επαγγελματίες οπλίτες. Οι συγκεκριμένες ταξιαρχίες θα χρησιμεύουν επίσης για την εκπαίδευση ξένου στρατιωτικού προσωπικού και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ή την αναδιάρθρωση στρατών για χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδέα της συρρίκνωσης του στρατού με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και επαγγελματικές ικανότητες δεν λειτούργησε πραγματικά με τον τρόπο που περίμενε η ηγεσία του τουρκικού Στρατού Ξηράς. Αντιθέτως, το στρατιωτικό προσωπικό μειώθηκε χωρίς να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του στρατεύματος.

Όπως τονίσαμε στην αρχή, η συγκεκριμένη έκθεση χρονολογείται κάπου στο 2015. Συνεπώς τα στοιχεία, οι πληροφορίες των Τούρκων που συνέταξαν την συγκεκριμένη απόρρητη έκθεση για τις ικανότητες αλλά και τις αδυναμίες του τουρκικού Στρατού Ξηράς αποτελούν μια ένδειξη για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει πριν την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, κάτι που είναι γνωστό ότι προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερα ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε επίσης: Τουρκία: Περισσότερες από 500 συλλήψεις για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Loading

Play