Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Κιρίλ Ραμαφόζα, συνέστησε τριμελή ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει αν όπλα παραλήφθηκαν από ρωσικό πλοίο όταν αυτό ελλιμενίστηκε νότια του Κέιπ Τάουν τον Δεκέμβριο, αναφέρει το Bloomberg

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τους ισχυρισμούς του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική αυτόν τον μήνα ότι όπλα φορτώθηκαν στο ρωσικό πλοίο Lady R στο λιμάνι Simon’s Town.

propoli

Οι ισχυρισμοί του Ρούμπεν Μπριγκέτι έστειλαν το εθνικό νόμισμα (ραντ) περισσότερο από 5% μέσα σε τέσσερις ημέρες και η διπλωματική διαμάχη που ακολούθησε απειλεί να υπονομεύσει τις εμπορικές συμφωνίες της Νότιας Αφρικής με τις ΗΠΑ.

Η επιτροπή θα ολοκληρώσει την έρευνά της εντός έξι εβδομάδων από τον διορισμό της και αναμένεται να υποβάλει την έκθεσή της στον πρόεδρο εντός δύο εβδομάδων από την ολοκλήρωση των εργασιών της“, ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της την Κυριακή. “Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει παράταση αυτού του χρονικού πλαισίου, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο

Εάν η έκθεση εκδοθεί εγκαίρως, μπορεί να δοθεί στον πρόεδρο πριν η Νότια Αφρική φιλοξενήσει τον Αύγουστο τη σύνοδο κορυφής των BRICs, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη λίστα των προσκεκλημένων – ένα άλλο πολιτικό γεγονός που θα κινδύνευε να αποδυναμώσει περαιτέρω το εθνικό νόμισμα της Νότιας Αφρικής, το ραντ.

Η επιτροπή θα αποτελείται από τον συνταξιούχο δικαστή Φινέας Μοχαπέλο, ο οποίος θα εκτελεί χρέη προέδρου, μαζί με τη δικηγόρο Λέα Γκαμπασέ και τον Ενβέρ Σούρτι, δικηγόρο και πολιτικό.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Αφρικής, μιλώντας στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το ρωσικό πλοίο ξεφόρτωνε πυρομαχικά από τη Μόσχα και όχι το αντίστροφο, ανέφερε το bne IntelliNews.

Το υλικό είχε παραγγελθεί από τη Ρωσία πριν από την πανδημία του κοροναϊού και η παράδοσή του είχε καθυστερήσει, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Θάντι Μοντίσε.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Στέλνει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Loading