Ντ. Πεσκόφ: Η διάσκεψη για την Ουκρανία που σχεδιάζει η Ελβετία θα είναι «μάταιη» χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας

Ντ. Πεσκόφ: Η διάσκεψη για την Ουκρανία που σχεδιάζει η Ελβετία θα είναι «μάταιη» χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι η σχεδιαζόμενη διάσκεψη στην Ελβετία για την ειρήνευση στην Ουκρανία θα είναι μάταιη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, μία ημέρα αφού η Βέρνη ανακοίνωσε τη συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών σε αυτή.

«Χωρίς τη Ρωσία η συζήτηση ζητημάτων ασφαλείας που μας αφορούν είναι εντελώς μάταιη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται απλώς για κενές συζητήσεις, χωρίς την προοπτική να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα», εκτίμησε ο Πεσκόφ.

Χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ δήλωσε ότι ήδη αντιπροσωπείες από περισσότερες από 50 χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν σε αυτή τη διάσκεψη που έχει στόχο να ανοίξει τον δρόμο προς μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.

Η ελβετική κυβέρνηση επιδιώκει τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από διάφορες περιοχές του κόσμου και έχει στείλει 160 προσκλήσεις, εξήγησε η Άμχερντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς με τον οποίο συναντήθηκε στο Βερολίνο.

Η Ελβετία επιθυμεί να πείσει περισσότερες χώρες του λεγόμενου παγκόσμιου νότου, όπως και την Κίνα, να μετάσχουν στη διάσκεψη, πρόσθεσε η ίδια.

«Μια ισορροπημένη προσέγγιση από τους Κινέζους μπορεί να προσδώσει αξιοπρέπεια σε οποιαδήποτε διάσκεψη, κατά τη γνώμη μας, αλλά αυτό δεν θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα αυτής της συνάντησης», εκτίμησε από την πλευρά του ο Πεσκόφ.

Χώρες από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι μεταξύ αυτών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με την Άμχερντ, η οποία συμφώνησε τον Ιανουάριο να φιλοξενήσει τη διάσκεψη, έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνομιλίες, που θα διεξαχθούν κοντά στη Λουκέρνη στις 15 και 16 Ιουνίου, είναι πιθανό να επικεντρωθούν στους τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Περίπου οι μισές χώρες που έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους δεν είναι ευρωπαϊκές και ο κατάλογος των συμμετεχόντων είναι πιθανό να αλλάζει μέχρι την τελευταία στιγμή, τόνισε η Άμχερντ.

Ο Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, επεσήμανε ότι οι ηγέτες της Γεωργίας, του Λίχτενσταϊν και του Μαλάουι του δήλωσαν ότι θα στείλουν αντιπροσωπεία στη διάσκεψη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το Πράσινο Ακρωτήριο ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που συμφώνησε να μετάσχει στη διάσκεψη.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading