Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη τύπου του, θέλησε να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στο ρεύμα τονίζοντας ότι γίνονται για την… ειρήνη.
«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει η αρνητική επίπτωση της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Θα κάνουμε, όμως, ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην φάση αυτή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και ούτε ενδεχόμενη μειωμένη παροχή ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο Ντράγκι υπογράμμισε:
«Αν η ΕΕ μας προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη. Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου, με την ειρήνη. “Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;” Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας».
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αποσαφήνισε, πάντως, ότι ακόμη και αν σήμερα σταματούσαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Ιταλία -χάρη στα αποθέματά της- θα ήταν καλυμμένη μέχρι και τον Οκτώβριο.
Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, τέλος, δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, φέτος, προβλέπεται ότι θα είναι της τάξης του 3,1%, με δημόσιο έλλειμμα στο 5,6%. Παράλληλα, η μείωση των φόρων στα καύσιμα, κατά 25 λεπτά του ευρώ το λίτρο, παρατείνεται μέχρι τις 2 Μαΐου.
Δείτε επίσης: Η πρωθυπουργός της Εσθονίας καλεί την Ευρώπη να βοηθήσει την Ουκρανία
- Πεντάγωνο: Ο Τραμπ απομακρύνει τον αρχιστράτηγο και δύο ακόμα ανώτερους αξιωματικούς
- Η BMW αναβάλλει επένδυση 600 εκατ. στερλινών
- Ευρώπη: Η αποδιοργάνωση στο μπλοκ και η αναζήτηση ενιαίας φωνής
- Μπαρτσελόνα – Λας Πάλμας 2-0: Στην κορυφή με τα γκολ των Όλμο και Φεράν
- Νίκη-ανατροπή για την Μπαρτσελόνα που επανέρχεται στην κορυφή