Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν έχει ακόμη ζητήσει να εμβολιαστε, αλλά ότι θα το πράξει και θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν ήταν λάθος η αναστολή της χορήγησης του σκευάσματος αυτού» και ότι «δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη για να μιμηθεί η Ιταλία κάποιους άλλους, ή υπέρ των γερμανικών συμφερόντων». «Μετά από μια εβδομάδα, έφτασε η απάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής και εξάλειψε όλες τις αμφιβολίες», υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Ο Ντράγκι δήλωσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί θα γίνει νέα εκστρατεία πληροφόρησης των πολιτών για τα εμβόλια, αλλά πιστεύει ότι, τελικά, θα υπερισχύσει η λογική των Ιταλών. Ο στόχος της κυβέρνησης της Ρώμης είναι να μπορέσουν να χορηγούνται, αρχίζοντας από τον Απρίλιο, 500.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού ημερησίως.
Ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι «από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι πρέπει να μπλοκάρονται οι εξαγωγές σκευασμάτων που ανήκουν σε εταιρίες οι οποίες δεν σέβονται τις συμφωνίες, αυτό ακριβώς θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον».
Αναφερόμενος σε δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, αν η ΕΕ πορευθεί αυτό το δρόμο, όλα θα είναι εντάξει. Διαφορετικά οι χώρες μέλη θα προχωρήσουν με διαφορετικό τρόπο — και μόνες τους — με ρεαλιστική προσέγγιση».
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, ο Ντράγκι τόνισε: «Φέτος πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και πολίτες ώστε να καταφέρουν να βγουν από την οικονομική ύφεση. Φέτος δεν πρέπει να ζητηθούν, αλλά να δοθούν χρήματα. Αυτή δεν είναι η στιγμή για να ασχοληθούμε με το χρέος, διότι η οικονομία μας βρίσκεται σε φάση ύφεσης. Όσο για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, θα συζητηθούν. Θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν ως έχουν».
Η ιταλική κυβέρνηση, τέλος, ενέκρινε έκτακτα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα παραγραφούν τα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο για την περίοδο 2000-2010. Το μέτρο αυτό, όμως, αφορά μόνον τους πολίτες με ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ ετησίως και με χρέη προς το δημόσιο λιγότερα από 5.000 ευρώ.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ