Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς απορρίπτει την υποδοχή νέων προσφύγων στην χώρα

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς απορρίπτει την υποδοχή νέων προσφύγων στην χώρα

Την έκκληση, που είχε απευθύνει νωρίτερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, για την υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία, με προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, εφόσον προκύπτει λόγος παροχής ασύλου, απέρριψε σε σημερινές δηλώσεις του στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Η γραμμή μας, ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι σαφής, ότι δηλαδή προαιρετικά δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον υποδοχή (σ.σ. προσφύγων) στην Αυστρία”, τόνισε ο καγκελάριος μετά την σημερινή σύσκεψη της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, “η Αυστρία είναι μεταξύ των ισχυρότερα επιβαρυμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η οποία να έχει δεχθεί περισσότερους κατά κεφαλή πρόσφυγες, όπως η Αυστρία”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος υποστηρίζει, όπως διευκρίνισε, ότι κατ΄ αρχήν θα πρέπει να υπάρξει μία καλή ένταξη αυτών που ήδη βρίσκονται στην Αυστρία, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχουν, για παράδειγμα, 30.000 δικαιούμενοι ασύλου που είναι άνεργοι και οι οποίοι θα ήταν καλό να βρεθούν στην αγορά εργασίας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, παραπέμποντας σε μία σειρά αριθμών, σε σχέση με το προσφυγικό, επισήμανε ότι μόνον τον περασμένο χρόνο έγιναν δεκτοί στην Αυστρία 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετές χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, ενώ, όπως παρατήρησε, μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια υποβλήθηκαν συνολικά 200.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ συμπλήρωσε ότι στην Αυστρία μέσα στο 2020 πέρασαν στην διαδικασία ασύλου ήδη 1.000 γυναίκες και παιδιά, ενώ μόνον μέσα στα δύο τελευταία χρόνια περίπου 10.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην χώρα.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε τονίσει ότι η Αυστρία, ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης των προσφύγων στην Τουρκία και την Ελλάδα και να “συμμετέχει σε κάποιο βαθμό” στην υποδοχή προσφύγων.

Υιοθετώντας πρακτικά την σχετική πρόταση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, ο Αυστριακός πρόεδρος σημείωσε πως τα παιδιά και οι γυναίκες πρέπει να έχουν προτεραιότητα και εφόσον, τουλάχιστον με μία πρώτη εκτίμηση, προκύπτει λόγος παροχής ασύλου, η Αυστρία θα πρέπει να υποδέχεται πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ασκήσει δριμεία κριτική κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε ότι οργάνωσε “συνειδητά” την επέλαση προσφύγων, που γίνεται, όπως επισήμανε “τελείως στοχευμένα” μόνον προς τα ελληνικά σύνορα και όχι και προς την Βουλγαρία.

“Η επέλαση δεν είναι τυχαία, αλλά είναι οργανωμένη, δεν είναι πρόσφυγες από το το Ιντλίμπ, δηλαδή κατ΄ ευθείαν από την Συρία, αλλά άνθρωποι που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία”, παρατήρησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καταγγέλοντας πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην ΕΕ, “κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα και παράλληλα απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία ενότητα μέσα στην ΕΕ”.

Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, μέσω της οποίας αυτή λαμβάνει, όπως είπε, δισεκατομμύρια ευρώ, και ο ίδιος είναι υπέρ του να βοηθηθεί η Τουρκία, εφόσον όμως φροντίζει συντεταγμένα και ανθρώπινα για τους πρόσφυγες.

Εάν όμως δεν τηρείται η Συμφωνία, τότε η ΕΕ θα ασκήσει πίεση στον Τούρκο πρόεδρο και στην Τουρκία, και εδώ οι δυνατότητες πίεσης είναι πολύπλευρες και η Τουρκία εξαρτάται από την οικονομική συνεργασία με την ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να αφήνει να εκβιάζεται, ανέφερε ο καγκελάριος.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play