Ο Μπλίνκεν αναχώρησε από το Ισραήλ με κατεύθυνση την Αίγυπτο και το Κατάρ για τη συνέχιση των συνομιλιών περί εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε σήμερα από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Αίγυπτο, με στόχο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα.

Διαβάστε επίσης: Ο Μπλίνκεν διαβεβαιώνει ότι καταρτίζεται σχέδιο από κοινού με το Ισραήλ για τον εμβολιασμό των παιδιών στη Γάζα κατά της πολιομυελίτιδας

Αφού συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο Μπλίνκεν συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή. Εκτός από την Αίγυπτο, θα επισκεφθεί και το Κατάρ, δεδομένου ότι οι δύο αυτές χώρες, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παίζουν ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Αμερικανός υπουργός προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν.

Ακολούθως, θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, στη Ντόχα, όπου είχαν λάβει χώρα οι πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα την προηγούμενη εβδομάδα. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συνεχίζουν να αναφέρουν ότι συμφωνούν με το προσχέδιο εκεχειρίας που παρουσίασε στα τέλη Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το οποίο βασίζεται σε πρόταση του Ισραήλ.

ωστόσο το παλαιστινιακό κίνημα κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσέθεσε «νέους όρους» στο προσχέδιο, οι οποίοι αφορούν κυρίως τη διατήρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, καθώς και έναν κατάλογο Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι πρότεινε ένα νέο συμβιβαστικό σχέδιο στη Ντόχα, το οποίο έγινε αποδεκτό από το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν. Ωστόσο, η Χαμάς επιμένει στην υιοθέτηση του αρχικού προσχεδίου του Μπάιντεν, απορρίπτοντας τις πρόσθετες προτάσεις που εκτιμά ότι συνιστούν «αμερικανικές εντολές».

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε χθες Δευτέρα την ανάγκη «να φτάσουμε στη γραμμή τερματισμού το συντομότερο δυνατόν», τονίζοντας ότι «υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος σε όλη την περιοχή», η οποία απειλείται από την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Το Ιράν και το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ έχουν δεσμευτεί να απαντήσουν στον θάνατο από ισραηλινό πλήγμα στα τέλη Ιουλίου ενός υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, καθώς και στον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading