Ο Μπλίνκεν ενθαρρύνει τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επισημαίνοντας διαφωνίες με το Ισραήλ

Ο Μπλίνκεν ενθαρρύνει τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επισημαίνοντας διαφωνίες με το Ισραήλ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες τη Χαμάς να αποδεχθεί την πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις με το Ισραήλ, ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από την 7η Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, προειδοποίησε ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός πιθανόν να συνιστά την «τελευταία ευκαιρία» για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.

Όπως επισημάνθηκε, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην 320ή ημέρα του, ο χρόνος είναι «μετρημένος», δήλωσε, μετά από επισκέψεις σε Κατάρ και Αίγυπτο – χώρες που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις – και στο Ισραήλ.

Η ένοπλη σύρραξη εκτυλίσσεται αδιάκοπα, ξεκινώντας από μια ασυνήθιστη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων, σκότωσε τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στοχοποίησε «τρομοκράτες» οι οποίοι, κατά τον ίδιο, ήταν «κρυμμένοι» στο σχολείο.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο ανησυχιών διεθνούς επιπέδου για την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή.

«Κάθε μέρα που περνάει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει κι άλλο κακό σε τίμιους ανθρώπους που δεν το αξίζουν», δήλωσε στον Τύπο ο Μπλίνκεν πριν αναχωρήσει από την Ντόχα, όπου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Μοχάμεντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Χουλάιφι.

Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται συμφωνία και ότι «πρέπει να γίνει αυτό, να ενεργήσουμε τις επόμενες ημέρες. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουμε στον τερματισμό».

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μεσολαβητές. Νέες συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στην εβδομάδα στην Αίγυπτο.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε την Δευτέρα πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δέχθηκε» το σχέδιο και κάλεσε τη Χαμάς να «πράξει το ίδιο», επαναλαμβάνοντας αυτή τη θέση χθες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Νετανιάχου επιμένει ο στρατός του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας περιοχής γης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Από την αρχή έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ», ανέφερε ο Μπλίνκεν ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Νετανιάχου.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε τις «τοποθεσίες» και το «χρονοδιάγραμμα» για την «απόσυρση» στρατευμάτων του.

Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον Μπλίνκεν δήλωσε ότι τέτοιες «μαξιμαλιστικές δηλώσεις» από τον ισραηλινό πρωθυπουργό δεν βοηθούν στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη χάσματα, προτρέποντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν «μέγιστη ευελιξία».

Η Αίγυπτος, η πρώτη χώρα του αραβικού κόσμου που σύναψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, έχει δυσκολίες να συγκρατήσει την οργή της για την κατάληψη του ελέγχου των συνόρων τον Μάιο.

Από την πλευρά της, η Χαμάς τόνισε ότι, αν και «θέλει να εξετάσει την κατάπαυση του πυρός», καταγγέλλει και απορρίπτει τους νέους όρους που έθεσε το Ισραήλ και που συμπεριλήφθηκαν στην πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση.

Το παλαιστινιακό κίνημα απαιτεί την εφαρμογή προηγούμενης πρότασης, που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και την οποία η Χαμάς είχε αποδεχθεί στις αρχές Ιουλίου. Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, απομάκρυνση ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες της περιοχής, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων φυλακισμένων και, ακολούθως, πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Ο Νετανιάχου συνεχώς επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι η συνέχιση του πολέμου μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, που διακυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, όπως και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στις 7 Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε, με έδρα τη Λωρίδα της Γάζας, μια επίθεση χωρίς προηγούμενο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένα σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 105 πιστεύεται ότι συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, με 34 να έχουν δηλωθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι εκτενείς στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.173 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

Χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα σορβίτα έξι ισραηλινών ομήρων κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε υπόγεια σήραγγα στη Χαν Γιούνις. Οι πέντε είχαν κηρυχθεί νεκροί τους προηγούμενους μήνες, ενώ ο θάνατος του έκτου ανακοινώθηκε χθες.

Στην επιβαρυμένη και κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν το σύνολο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Εκτός από τον βομβαρδισμό του σχολείου, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Ράφα (νότια), σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Ο τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην ανατολική Χαν Γιούνις, σύμφωνα με γιατρό.

Επιπλέον, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), όπως αναφέρει η πολιτική προστασία.

Για τις ΗΠΑ, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους του – το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, τη Χαμάς, τους Χούθι της Υεμένης, ιρακινούς παραστρατιωτικούς…

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του έχουν δηλώσει ότι θα εκδικηθούν για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου και την δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, λίγες ώρες νωρίτερα, στις 30 Ιουλίου.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τραυματισμό άλλων 19 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μερικές ώρες μετά το θάνατο τεσσάρων ακόμη στο νότο.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play