Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, αποδοκίμασε «κατηγορηματικά» το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας, Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, από δικαστήριο.
Ο Μπορέλ παρότρυνε τις αρχές της Βενεζουέλας να σεβαστούν την ελευθερία και την ακεραιότητα του Γκονσάλες Ουρούτια, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπογράμμισε ότι η καταστολή και ο διωγμός της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να σταματήσουν και ότι η βούληση του λαού της Βενεζουέλας πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Η διεθνής κοινότητα, με τις ΗΠΑ σε πρωτοκαθεδρία, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα, όπου θριαμβευτής ανακηρύχθηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τη «δημοκρατική νομιμοποίηση» του Μαδούρο μετά την επανεκλογή του, ζητώντας πλήρη και αναλυτικά στοιχεία από την καταμέτρηση που αποδεικνύουν τη νίκη του.
Ο Γκονσάλες Ουρούτια, 75 ετών, δεν προσήλθε στις τρεις κλήσεις της δικαιοσύνης, με την τελευταία προθεσμία να έχει παρέλθει την περασμένη Παρασκευή. Ο πρώην διπλωμάτης κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με ιστότοπο της αντιπολίτευσης που δημοσίευσε καταμέτρηση από εκλογικούς αντιπροσώπους, σύμφωνα με την οποία εκείνος εμφανιζόταν νικητής των εκλογών. Η εισαγγελία κατέθεσε αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης, το οποίο και εκδόθηκε.
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 30 Ιουλίου. Ο πρόεδρος Μαδούρο, η νίκη του οποίου έχει επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε ότι κέρδισε με ποσοστό 52% των ψήφων από το CNE. Ωστόσο, η εφορευτική επιτροπή δεν δημοσιοποίησε πλήρη και αναλυτικά στοιχεία της καταμέτρησης, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε ηλεκτρονική πειρατεία.
Η αντιπολίτευση, ξένες κυβερνήσεις και παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες ότι πρόκειται για ελιγμό της κυβέρνησης προκειμένου να αποτρέψει την αποκάλυψη των «πραγματικών» αποτελεσμάτων, με την υποστήριξη των εκλογικών αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Γκονσάλες Ουρούτια θα έπρεπε να ανακηρυχθεί νικητής με «πάνω από το 60%» των ψήφων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, καταδίκασε το ένταλμα σύλληψης του Γκονσάλες Ουρούτια, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι προσπαθεί να «καταπνίξει την ελευθερία». Ενημέρωσε ότι κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Ρώμη, προκειμένου να εκφράσει τη «μεγάλη ανησυχία» της ιταλικής κυβέρνησης για την κατάσταση στη χώρα. Τόνισε ότι οι αρχές της Βενεζουέλας πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και ότι ο λαός της έχει δικαίωμα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του.