Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ, εγκληματίας πολέμου στο Βιετνάμ, απεβίωσε στα 80 του χρόνια

Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ, εγκληματίας πολέμου στο Βιετνάμ, απεβίωσε στα 80 του χρόνια

Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και ο μοναδικός που καταδικάστηκε για τη διάσημη σφαγή αμάχων στο Μι Λάι κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 80 ετών, όπως ανέφερε ο αμερικανικός Τύπος χθες Δευτέρα.

Πέθανε στις 28 Απριλίου στην Γκέινσβιλ της πολιτείας Φλόριντα, αλλά η είδηση έγινε γνωστή μόλις μετά από πρόσφατη έρευνα σε δημόσιες ληξιαρχικές καταστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Washington Post.

Στις 16 Μαρτίου 1968, στο πλαίσιο του πολέμου του Βιετνάμ (1955-1975), ο Γουίλιαμ Κάλεϊ, τότε υπολοχαγός του στρατού των ΗΠΑ, διέταξε τους στρατιώτες του να εξοντώσουν χωρικούς στο Μι Λάι, λόγω εσφαλμένων πληροφοριών από τις υπηρεσίες κατασκοπείας που έπασχαν και έκαναν λόγο για κρυμμένους τα insurgents ανάμεσα σε αμάχους.

Παρά την έλλειψη αποδείξεων για την παρουσία εχθρικών μαχητών, εκατοντάδες χωρικοί υπέστησαν βασανιστήρια, βιασμούς και σφαγές.

Ο αριθμός των θυμάτων, που το ρίσκο είτε η Νομολογία αμφισβητεί μέχρι σήμερα, εκτιμάται από αμερικανικές πηγές στους 347, ενώ οι βιετναμικές πηγές κάνουν λόγο για 504 άμαχους έλληνες άνδρες νεκρούς κατά κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ ήταν ο μοναδικός στρατιωτικός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που καταδικάστηκε το 1971 για την εν λόγω σφαγή, την οποία η στρατιωτική ηγεσία επιχείρησε να συγκαλύψει για πάνω από ένα χρόνο, παρουσιάζοντας την ως «νίκη» του πολέμου υπό την εικόνα του στρατηγού Γουίλιαμ Γουέστμορλαντ.

Κατά την κατάθεσή του στο στρατοδικείο, πίστευε ότι απλώς τηρούσε τις διαταγές των ανωτέρων του.

Κατηγορίες είχαν απαγγελθεί σε άλλους δώδεκα στρατιωτικούς για εγκλήματα που σχετίζονταν με τη σφαγή, συμπεριλαμβανομένης της συγκάλυψής της, αλλά αυτοί απαλλάχθηκαν.

Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ καταδικάστηκε για τη δολοφονία 22 αμάχων και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και καταναγκαστικών έργων. Ωστόσο, η ποινή του τροποποιήθηκε μόλις μερικές ημέρες αργότερα από τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τρία χρόνια κατ’ οίκον περιορισμού.

Ζήτησε συγγνώμη κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Κολόμπους το 2009.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play