Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ζήτησε από την ΕΕ να βρει μία «εποικοδομητική λύση» για την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, η οποία παραμένει καθηλωμένη λόγω των διαφορών της με τη γειτονική Βουλγαρία.
«Αν οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βρουν μία εποικοδομητική λύση και να προωθήσουν την (ευρωπαϊκή) πορεία μας, είμαστε πάντα εδώ για να ανταποκριθούμε θετικά», δήλωσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφερόμενος και στην επικείμενη συμμετοχή του, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατηγορεί τακτικά τη Βουλγαρία ότι «εκβιάζει» τη χώρα του και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τους «επιτακτικούς» όρους που θέτει η Σόφια. Από την πλευρά της, η ηγεσία της Βουλγαρίας σημειώνει πως οι όροι δεν είναι μόνο της Σόφιας αλλά και της ΕΕ και τονίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει αν θέλει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της πορεία.
Ο κύριος όρος που έχουν θέσει οι Βουλγαρία και ΕΕ είναι η ανάγκη τροποποίησης του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό και η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα. Η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνείται να προχωρήσει σε μία τέτοια τροποποίηση.
Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Τάνια Φάγιον, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία και η Σλοβενία έχουν ετοιμάσει ένα non-paper που προβλέπει ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα έχει δικαίωμα να θέτει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία μιας γειτονικής υποψήφιας χώρας, λόγω διμερών διαφορών.
Η Τάνια Φάγιον ανέφερε ότι «στόχος της πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης» και προτείνει να ελαχιστοποιηθούν τα βέτο και τα μπλοκαρίσματα λόγω διμερών ζητημάτων. Η υπουργός κάλεσε τις δύο χώρες να επιλύσουν τα διμερή τους ζητήματα πριν την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να γίνει στη διάρκεια της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το 2012. Η Σλοβένα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, με την υποστήριξη της ΕΕ, θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ