Ο νέος τρανς νόμος της Ισπανίας επιτρέπει αλλαγές ονόματος και φύλου για άτομα άνω των 16 ετών

Ο νέος τρανς νόμος της Ισπανίας επιτρέπει αλλαγές ονόματος και φύλου για άτομα άνω των 16 ετών

Ο νέος νόμος εγγυάται την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες λεσβίες, αμφιφυλόφιλες και τρανς γυναίκες με δυνατότητα εγκυμοσύνης

Μετά από μια εκτεταμένη περίοδο δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας δυόμισι ετών, ψηφίστηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο ο «Τρανς Νόμος». Τα δεξιά κόμματα απείχαν από την ψηφοφορία.

Η βασική πτυχή του νεοψηφισμένου νόμου επικεντρώνεται στην έννοια της ελεύθερης αυτοδιάθεσης του φύλου. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν το όνομα και το φύλο τους στην αστυνομική τους ταυτότητα με βάση αποκλειστικά τη δική τους βούληση. Ο νόμος επιτρέπει τέτοιες αλλαγές να γίνονται με δικαστική άδεια από την ηλικία των 12-14 ετών, με τη συναίνεση των γονέων από 14-16 ετών και κατά την κρίση του ατόμου από την ηλικία των 16 ετών και άνω.

Βασικό άρθρο του νόμου είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής ορμονοθεραπείας και των ψυχολογικών και ιατρικών αξιολογήσεων ως απαιτήσεων για όσους ζητούσαν αλλαγή φύλου στα κατά τόπους ληξιαρχεία. Επίσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγγυάται τις ορμονοθεραπείες για τα διεμφυλικά (τρανσέξουαλ) άτομα.

Ο νέος νόμος εγγυάται επίσης την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες λεσβίες, αμφιφυλόφιλες και  τρανς γυναίκες με δυνατότητα εγκυμοσύνης. Θα έχουν επίσης τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κατά την εγγραφή των βρεφών τους στο μητρώο. Κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.

Ο νέος νόμος προβλέπει και αλλαγή στον Αστικό κώδικα και ειδικότερα στους όρους “μητέρα”, “πατέρας” “γυναίκα”, “άνδρας” και αντικαθίστανται από “γονείς”, ”έγκυος γονέας” και “πρόσωπα – άτομα”. Ο Αστικός Κώδικας τροποποιείται, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του κειμένου, για να εφαρμόσει μια «γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς».

Αλλαγές θα υπάρξουν και σε σχέση με τον γάμο. «Ο άνδρας και η γυναίκα έχουν δικαίωμα να παντρευτούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα», είναι η ισχύουσα διατύπωση, η οποία αντικαθίσταται για να ορίσει ότι «Καθένας έχει δικαίωμα να παντρευτεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα».

Δείτε επίσης: Τεχνολογία: Πέντε δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια

Loading

Play