Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε διάλογο με την ΕΕ

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε διάλογο με την ΕΕ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου με την ΕΕ, προκειμένου οι δύο πλευρές «να επιλύσουν τα προβλήματά τους», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Αραγτσί επεσήμανε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν χαιρετίζει την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ σε ένα περιβάλλον που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν, του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει δηλώσει έτοιμος να ξεκινήσει «εποικοδομητικό διάλογο» με τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, έχει επίσης επικρίνει την ΕΕ για την υπαναχώρησή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και ΕΕ έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω των επικρίσεων εις βάρος της Τεχεράνης για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και λόγω της συνέχισης της ανάπτυξης του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος. Το Ιράν υποστηρίζει το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, και παρέχει βοήθεια στη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Μπορέλ, ο Αραγτσί εξέφρασε την εκτίμηση ότι για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων απαιτείται «διάλογος για να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών και διόρθωση των κακών πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών».

Από την πλευρά του, ο Μπορέλ ανέφερε στο Χ ότι συζήτησε «προοπτικές μιας ανανεωμένης δέσμευσης σε όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Αραγτσί, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προχθές Τετάρτη, είναι γνωστός για τη θετική του στάση προς τη Δύση. Ως επικεφαλής διαπραγματευτής της ιρανικής αποστολής, είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015. Η συμφωνία αυτή επλήγη τρία χρόνια αργότερα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν. Οι προσπάθειες για την αναβίωσή της το καλοκαίρι του 2022 απέτυχαν.

©

Loading