Ο ΟΗΕ καταγγέλλει το «απαράδεκτο» ρεκόρ θανάτων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει το «απαράδεκτο» ρεκόρ θανάτων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο ΟΗΕ εκφράζει την καταδίκη του για τις «απαράδεκτες» φονικές επιθέσεις, οι οποίες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις: καταγράφηκαν 280 θάνατοι τους τελευταίους 12 μήνες παγκοσμίως, αριθμός-ρεκόρ που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και για τον οποίο υπάρχει επικίνδυνη προοπτική να σπάσει το 2024.

«Η καθιερωμένη βία κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη λογοδοσίας, είναι φαινόμενα που αγγίζουν τα όρια του απαράδεκτου (…) και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διεθνώς», δήλωσε η Τζόις Μισούγια, υπηρεσιακή επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, με αφορμή τη διεθνή ημέρα Ανθρωπισμού.

«Με 280 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να χάνουν τη ζωή τους σε 43 χώρες το 2023, το έτος αυτό αποδείχθηκε το πιο θανατηφόρο για τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα» σημείωσε το OCHA σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας αύξηση 137% σε σχέση με το 2022 (118 νεκροί), και βασισμένο στα δεδομένα της βάσεως δεδομένων Aid Worker Security Database, που συγκεντρώνει στοιχεία από το 1997.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους του 2023 (163) σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κυρίως λόγω ισραηλινών εναέριων επιθέσεων.

Το Νότιο Σουδάν, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζουν αν και επισήμως έχει τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη, κυρίως ανάμεσα σε διαφόρων φυλών, καθώς και το Σουδάν, όπου υπάρχει πόλεμος μεταξύ δύο στρατηγών για την εξουσία από τα μέσα Απριλίου του 2023, είναι άλλες δύο περιοχές που υπήρξαν ιδιαίτερα φονικές για τους ανθρωπιστές (34 και 25 θάνατοι αντίστοιχα).

Στην κατάταξη των χωρών με τους υψηλότερους θανάτους βρίσκονται επίσης το Ισραήλ και η Συρία (7 θάνατοι σε κάθε περίπτωση), η Αιθιοπία και η Ουκρανία (6 θάνατοι σε κάθε χώρα), η Σομαλία (5), και η ΛΔ Κονγκό και η Μιανμάρ (4 θάνατοι ανά χώρα).

Ενώ οι 280θάνατοι του 2023 είναι ήδη «σκανδαλώδης» αριθμός, «το 2024 ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο θανατηφόρο» προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Aid Worker Security Database, 176 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί από την 1η Ιανουαρίου έως την 9η Αυγούστου – εκ των οποίων οι 121 στα παλαιστινιακά εδάφη – αριθμός που υπερβαίνει τα αντίστοιχα έτη προηγουμένων ετών (το προηγούμενο ρεκόρ ανάγεται στο 2013, με 159 θανάτους).

Από τον Οκτώβριο και εντεύθεν, πάνω από 280 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους περισσότερους να είναι υπάλληλοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής ανθρωπιστικών οργανισμών και οργανώσεων θα αποστείλουν σήμερα κοινή επιστολή στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, θέτοντας απαιτήσεις «να τερματισθούν οι επιθέσεις κατά αμάχων», να εξασφαλιστεί «η προστασία όλων των ανθρωπιστικών εργαζομένων», καθώς και να «λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» για τις απώλειες, όπως ανέφερε το OCHA, που καλεί το κοινό να συμμετάσχει στην εκστρατεία μέσω κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #ActforHumanity.

Κάθε χρόνο, ο ΟΗΕ τιμά τη διεθνή ημέρα Ανθρωπισμού στις 19 Αυγούστου, με αφορμή την επίθεση στα κεντρικά γραφεία στη Βαγδάτη το 2003.

Η επίθεση εκείνη είχε κοστίσει τη ζωή σε 22 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Σέρζου Βιέιρα τζι Μέλου, ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, και είχε σοβαρά τραυματίσει περίπου 150 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, τόσο Ιρακινούς όσο και αλλοδαπούς.

Ενώ ο αριθμός των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχασαν τη ζωή τους καταρρίπτει ρεκόρ, η Aid Worker Security Database δείχνει μείωση των απαγωγών το 2023: έχουν καταγραφεί 91 απαγωγές, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός της τελευταίας πενταετίας, μετά το τραγικό ρεκόρ του 2022 (185).

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play