Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας αποικιοκρατικός πόλεμος και οι ειρηνευτικές προτάσεις της Ρωσίας είναι προτάσεις αποικιοκρατικής ειρήνευσης», δήλωσε o επικεφαλής της βυζαντινής Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα στο Βατικανό.

Ο επικεφαλής της βυζαντινής Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας συναντήθηκε σήμερα με τον Πάπα Φραγκίσκο και δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία όσο η Μόσχα θεωρεί τη γείτονα στην οποία εισέβαλε ως αποικία που πρέπει να υποταχθεί.

Το ταξίδι στο Βατικανό είναι το πρώτο εκτός Ουκρανίας για τον Μέγα Αρχιεπίσκοπο Σβιατοσλάβ Σεφτσούκ μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος δήλωσε ότι προτιμά να παραμένει στο Κίεβο για να είναι κοντά στον λαό, παρά τους βομβαρδισμούς και τις δυσκολίες.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας αποικιοκρατικός πόλεμος και οι ειρηνευτικές προτάσεις της Ρωσίας είναι προτάσεις αποικιοκρατικής ειρήνευσης», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα στο Βατικανό.

Ο Σεφτσούκ, ο οποίος έχει παροτρύνει πολλές φορές τον Πάπα να επισκεφθεί το Κίεβο, έδωσε στον Φραγκίσκο ένα κομμάτι θραύσματος από ρωσική νάρκη που κατέστρεψε την πρόσοψη μιας εκκλησίας στην πόλη Ιρπίν τον Μάρτιο. Υπολογίζεται ότι 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, πριν η πόλη ανακαταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στα τέλη Μαρτίου.

«Οι προτάσεις αυτές συνεπάγονται την άρνηση της ύπαρξης του ουκρανικού λαού, της ιστορίας του, του πολιτισμού του, ακόμη και της Εκκλησίας του. Είναι η άρνηση του ίδιου του δικαιώματος του ουκρανικού κράτους να υπάρχει με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Σεφτσούκ.

«Με αυτές τις προϋποθέσεις, οι προτάσεις της Ρωσίας στερούνται βάσης για διάλογο», είπε.

Το Κίεβο λέει ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ να παραχωρήσει γη που έχει παρθεί με τη βία και ότι νόμιμα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να διεξαχθούν σε κατεχόμενα εδάφη όπου πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή εκδιωχθεί.

Αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών τον Σεπτέμβριο στον απόηχο δημοψηφισμάτων που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και τη Δύση ως εξαναγκαστική απάτη, το Κίεβο δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόεδρός της.

Τον περασμένο μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος παρακάλεσε για πρώτη φορά ευθέως τον Πούτιν να σταματήσει το «σπιράλ της βίας και του θανάτου» στην Ουκρανία και ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να είναι ανοιχτός σε κάθε «σοβαρή ειρηνευτική πρόταση».

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία για να εξαλείψουν όπως ισχυρίσθηκαν τους επικίνδυνους εθνικιστές και να προστατέψουν τους ρωσόφωνους. Το Κίεβο αποκαλεί τη στρατιωτική δράση της Μόσχας απρόκλητη ιμπεριαλιστική αρπαγή γης.

Η Ουκρανία είναι κατά κύριο λόγο, χώρα χριστιανική ορθόδοξη, αλλά περίπου το 10% του πληθυσμού ανήκει στην Ανατολική ή Βυζαντινή Καθολική Εκκλησία, οι πιστοί της οποίας βρίσκονται σε κοινωνία με τη Ρώμη.

Η υποστήριξη του Πατριάρχη Κύριλλου, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει διασπάσει την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της.

Ο πόλεμος ώθησε επίσης ορισμένους ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν την υποταγή τους στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία η Μόσχα αρνείται να αναγνωρίσει.

Δείτε επίσης: Επικοινωνία Σολτς – Μπάιντεν για το ουκρανικό και την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Κίνα

Loading