Ο πόλεμος στη Γάζα συμπληρώνει 12 μήνες χωρίς προοπτική εκεχειρίας

Ο πόλεμος στη Γάζα συμπληρώνει 12 μήνες χωρίς προοπτική εκεχειρίας

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος μαίνεται μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, εισέρχεται σήμερα στον 12ο μήνα του, χωρίς να διαφαίνεται κάποια ελπίδα για την παύση των φονικών ισραηλινών βομβαρδισμών ή την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Σήμερα, μια ημέρα μετά τον θάνατο μιας Αμερικανίδας ακτιβίστριας τουρκικής καταγωγής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του εποικισμού, η οικογένειά της κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι την πυροβόλησε και ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα».

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, με το Ισραήλ να δηλώνει ότι στοχεύει στην εξάλειψη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές και υγειονομικές κρίσεις στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, με τουλάχιστον 40.939 θανάτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Στις τελευταίες 48 ώρες, τουλάχιστον 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ συνολικά 94.616 έχουν τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου. O επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε: «Έντεκα μήνες. Αρκετά. Κανείς δεν μπορεί να το αντέξει άλλο. Η ανθρωπιά πρέπει να υπερισχύσει. Εκεχειρία τώρα!».

Παρά τις προσπάθειες διεθνών μεσολαβητών, όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, οι αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες και αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας. Το πρωί, πολλές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί του πυροβολικού συγκλόνισαν τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες από το AFP.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια, τη Νουσεϊράτ και τη Μπουρέιζ. Στην Τζαμπάλια, αυτοσχέδια σκηνή που είχε στηθεί στο σχολείο Χαλίμα αλ Σααντίγια, όπου κατέφυγαν εκτοπισμένοι, υπέστη πλήγμα. Ένας κάτοικος, ο Άχμεντ Αμπντ Ράμπο, περιέγραψε: «Υπήρχαν περίπου 3.000 με 3.500 άνθρωποι σε αυτό το σχολείο. Κοιμόμασταν όταν ξαφνικά ένας πύραυλος έπεσε πάνω μας. Ξυπνήσαμε έντρομοι».

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το AFP, η σκηνή καταστράφηκε και ίχνη αίματος φαίνονταν στο έδαφος. Σε κοντινό νοσοκομείο, μια ηλικιωμένη γυναίκα αναζητούσε πληροφορίες για τους συγγενείς της, ενώ άλλοι άνθρωποι καλύπτουν το πτώμα ενός θύματος. Στο νοσοκομείο Μαρτύρων του αλ Άκσα, Παλαιστίνιοι κλαίνε μπροστά στα πτώματα πέντε ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Νουσεϊράτ, καλυμμένα με ματωμένες κουβέρτες.

Οι διαπραγματεύσεις υπό τη μεσολάβηση διεθνών παραγόντων για την εκεχειρία παραμένουν σε αδιέξοδο, κυρίως γύρω από το θέμα του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, όπου το Ισραήλ επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχο, καθώς και τον αριθμό και την ταυτότητα των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.

©

Loading