Ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί να «αποδεσμεύσει» την αμερικανική από την κινεζική οικονομία

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε πάλι στο τραπέζι την ιδέα της αποσύνδεσης της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία (decoupling), υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν χρήματα αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν συνεργάζονται πλέον.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα λέξη, η αποδέσμευση», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, δεσμευόμενος ότι θα φέρει πίσω θέσεις εργασίας από την Κίνα.

propoli

«Χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια και αν δεν κάναμε πια δουλειές μαζί τους (με την Κίνα) δεν θα χάναμε δισεκατομμύρια δολάρια. Αποκαλείται αποδέσμευση, οπότε αρχίστε να το σκέφτεστε», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ, που επί μακρόν διατυμπάνιζε τους φιλικούς δεσμούς του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, έχει πλέον καταστήσει βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του την τήρηση σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα. Ταυτόχρονα, κατηγορεί τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν, ότι είναι πολύ «μαλακός» απέναντι στο Πεκίνο.

«Αν κερδίσει ο Μπάιντεν, κερδίζει η Κίνα, επειδή θα της ανήκει αυτή η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης ότι στο μέλλον η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει τη σύναψη ομοσπονδιακών συμβάσεων με εταιρείες που αναθέτουν δουλειές σε υπεργολάβους στην Κίνα. Το Πεκίνο θα κληθεί άλλωστε να λογοδοτήσει και επειδή άφησε τον νέο κορονοϊό να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.

«Θα κάνουμε την Αμερική παγκόσμια κατασκευαστική υπερδύναμη και θα τερματίσουμε μια και καλή την εξάρτησή μας από την Κίνα. Είτε μέσω της οικονομικής αποδέσμευσης, είτε βάζοντας τεράστιους δασμούς, όπως κάνω ήδη, θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα επειδή δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα», είπε ο Τραμπ. «Θα φέρουμε θέσεις εργασίας πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα και θα βάλουμε δασμούς στις εταιρείες που εγκαταλείπουν την Αμερική για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Κίνα και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει ότι η αποδέσμευση των δύο οικονομιών θα συμβεί αν δεν επιτραπεί στις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνιστούν σε δίκαιη και ίση βάση στην κινεζική οικονομία. Άλλοι αξιωματούχοι και αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι οι οικονομίες των δύο χωρών είναι τόσο συνυφασμένες που κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

©Πηγή: amna.gr

Loading