Ο πρωθυπουργός ελπίζει να συναντηθεί «σύντομα» με τον πρόεδρο της Ερυθραίας

Ο πρωθυπουργός ελπίζει να συναντηθεί «σύντομα» με τον πρόεδρο της Ερυθραίας

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα συναντήσει «σύντομα» τον πρόεδρο της Ερυθραίας Ισαΐας Αφεγουόρκι, ώστε να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία επαναπροσέγγισης που του χάρισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους Αιθίοπες και τους κατοίκους της Ερυθραίας», δήλωσε ο Άμπι στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα, μετά την επιστροφή του από το Όσλο, όπου παρέλαβε το βραβείο την Τρίτη και δέχθηκε επικρίσεις επειδή ακύρωσε όλες τις διασκέψεις Τύπου που είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμά του.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ισαΐας Αφεγουόρκι και ελπίζω ότι θα συναντηθούμε σύντομα», πρόσθεσε ο Αιθίοπας πρωθυπουργός ο οποίος έλαβε σήμερα υποδοχή ήρωα από εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο, ανεμίζοντας αιθιοπικές σημαίες.

Ο 43χρονος Άμπι έλαβε το βραβείο Νόμπελ για τις προσπάθειες συμφιλίωσης με την Ερυθραία, θέτοντας τέρμα μαζί με τον πρόεδρο της Ερυθραίας Ισαΐας Αφεγουόρκι σε 20 χρόνια εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη στο Κέρας της Αφρικής.

Όμως κατά την απονομή του βραβείου, η πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, υπογράμμισε ότι αυτή η εργασία επαναπροσέγγισης «μοιάζει να βρίσκεται σε νεκρό σημείο».

«Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ ελπίζει πως τα προηγούμενα επιτεύγματά σας, σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση που αποτελεί το βραβείο ειρήνης θα προτρέψει ώστε τα μέρη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνίες ειρήνης», είπε.

Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στον Άμπι και τον Ισαΐας είχε γίνει τον Ιούλιο στην Ασμάρα.

Το βραβείο Νόμπελ, που ανακοινώθηκε στις 11 Οκτωβρίου, είναι επίσης μια ανταμοιβή των προσπαθειών διαμεσολάβησής του σε μια ταλαιπωρημένη περιοχή καθώς και των μεταρρυθμίσεών του για τον εκδημοκρατισμό της χώρας του, που είχε αφεθεί για χρόνια στον αυταρχισμό.

Τη συμφωνία ειρήνης του 2018 με την Ασμάρα ακολούθησε το άνοιγμα εκ νέου των πρεσβειών και των σημείων ελέγχου και η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων. Όμως από τότε πολλά σημαντικά σημεία ελέγχου έχουν κλείσει και πάλι και το ακανθώδες θέμα της χάραξης ενός τμήματος των συνόρων παραμένει άλυτο.

©Πηγή: amna.gr

Loading